Published On: Sri, stu 19th, 2014

Od sutra prosvjeduju i mesari, ribari, voćari…

Mljekari i uzgajivači svinja koji prosvjeduju na carinskim terminalima u BiH nisu zadovoljni ishodom sjednice Vijeća ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje, a od sutra će im se u blokadi pridružiti i mesari, ribari, stočari i voćari, izjavio je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

“To što je danas usvojeno je nešto uopćeno, da prođe vrijeme i da nemamo rješenje”, rekao je Usorac. On je dodao da se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa navodi da nema prekomjernog uvoza mlijeka iz EU, ali i da je domaća proizvodnja ugrožena, ne navodeći od čega,prenosi dnevnik.ba

“Ne kažu je li ugrožena od Vijeća ministara ili zbog određenih nepravilnosti kod uvoza. Ako nema prekomjernog uvoza, odakle nam 40 milijuna litara mlijeka u mljekarama koje se ne može plasirati”, rekao je Usorac. Prema njegovim riječima, prijedlozi mjera koje su dostavili mljekari ne stvaraju nikakve probleme sa EU ni sa bilo kim drugim, jer traže da zemlja funkcionira, posebno na granicama.

Komentirajući nalog Upravi za neizravno oporezivanje da pojača inspekcijske kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, Usorac je rekao da to nema smisla, jer se 70 posto robe carini izvan carinskih terminala.

On je poručio da su osam zahtjeva poljoprivrednika provodivi i da očekuje da ih Vijeće ministara usvoji.
“Ako žele da idemo u EU, onda nam moraju izjednačiti uvjete s onima koji sada postoje u EU, da nam se ne bi dogodilo isto što i u Hrvatskoj”, upozorio je Usorac.

Vijeće ministara BiH pozvalo je danas sva nadležna tijela u BiH da razmotre pravnu osnovu za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje i da se angažiraju na osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

pogled.ba