Published On: Čet, velj 18th, 2021

Od sutra najavljena velika promjena vremena na toplije..

Od sutra u Bosni i Hercegovini slijedi postepeno popuštanje hladnoće, odnosno hladni val završava, najavio je metorolog Nedim Sladić.  Sladićevu vremensku prognozu za naredno razdoblje N1 prenosi u cjelosti:

”Ljubitelji toplote dolaze na svoj red, budući da sa zapada kontinenta po visini počinje pritjecanje toplijeg zraka sa zapada kontinenta, no i dalje neće biti posve stabilno, posebno u srijedu, kako se sjevernije od nas premješta frontalni poremećaj koji će donijeti malo padalina.

Jedno je sigurno, od sutra hladni val završava. Već sutra tlak zraka je u padu s kojim će po višim vertikalnim profilima atmosfere biti prisutne vlage koja će pristizati sa sjeverozapada, pa će se već u predstojećoj noći umjereno naoblačiti u većem dijelu zemlje.

Ipak, još sutra neće biti padalina, a preovladavat će većinom umjereno oblačno vrijeme s oblačnošću srednjeg reda, a u većem dijelu zemlje tijekom dana bit će povremeno intervala sunčanog vremena. Sutrašnje jutro će biti posljednje vrlo hladno jutro, no zbog više oblačnosti bit će manje hladno nego današnje, posebno na sjeverozapadu i sjeveru Bosne, gdje su temperature zraka većinom oko -2 ºC, dok je hladnije prema središnjim i istočnim područjima Bosne, gdje će temperature zraka i sutra ujutro se spuštati i do -10 ºC.

Ipak, danju toplije, a kao i danas, temperature zraka su u blagom plusu i većinom od 0 do 5, na jugu do 8 ºC. Srijeda zadržava oblačnije ruho zbog premještanja frontalnog poremećaja sjevernije i sjeveroistočno od naše zemlje, a prilivom vlažnog zraka na nižim profilima atmosfere prognoziraju se slabe, prolazne padaline koje će se od sredine dana i tijekom poslijepodneva premjestiti od sjeverozapada i sjevera prema jugoistoku zemlje. U nižim područjima Bosne prognozira se slaba kiša, a u višim područjima susnježica i snijeg.

Padaline su prolaznog karaktera i u noći s srijede na četvrtak prestaju u cijeloj našoj zemlji, nakon čega na vrijeme u našim krajevima jača utjecaj anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka, s kojim se očekuje stabilizacija vremenskih prilika. U četvrtak se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok u petak i za dane vikenda smjena oblačnosti i sunca, usljed manjeg priliva vlažnijeg zraka po višim vertikalnim profilima atmosfere s kojim će biti uglavnom oblačnosti visokog i srednjeg reda. Od 17. veljače slijedi porast temperature zraka, pri čemu prema kraju tjedna one su uglavnom u jutarnjim satima većinom od -4 do 2, na jugu do 6 ºC, a dnevne od 7 do 12 ºC.

Vrlo malo kiše može, dakle, pasti u srijedu krajem dana zbog premještanja frontalnog poremećaja sjevernije od naših krajeva. Generalno, trenutni izračuni ne podržavaju veće padaline pa je pred nama većinom suho razdoblje. Toplije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010 po ensemble/skupovnoj prognozi modela GFS trenutno je vidljivo do početka ožujka”.