Published On: Sub, ruj 9th, 2017

Od Šimića su istražitelji tražili da ‘povali veće ribe’ i prijetili su mu

Kada su pripadnici Državne policijske agencije (SIPA) pokušali u u četvrtak u Mostaru privesti dvojicu bivših dužnosnika Službe za poslove sa strancima Borisa Kordića i Josipa Kvesića, njih nije bilo na kućnim adresama. Navodno su bili u Hrvatskoj. Za njih se vjeruje kako su predali dokumentaciju novinaru Josipu Šimiću, koji se nalazi u pritvoru, a koju je on kasnije samo proslijedio Tužiteljstvu BiH o saznanjima o prisluškivanju i praćenju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljstog vijeća Ružice Jukić, te ‘skidanju’ korespondencije, piše Večernji list.

Bio je praćen

Šimić je čak fotografiran u istočnome Sarajevu, u restoranu Toplik gdje sjedi s Kordićem i Kvesićem, no nije poznato je li to učinjeno u okviru njegova praćenja koje nije bilo formalno odobreno, ili ga je pak fotografirao neki slučajni svjedok događanja. No, Šimićeva odvjetnica Belma Balijagić Džuvo koja je najavila žalbu na određivanje jednomjesečnog pritvora Josipu Šimiću, upozorila je na brojne nepravilnosti te je uvjerena da ga se ilegalno prisluškivalo i pratilo.

Prema njezinim riječima, prigodom Šimićeva saslušanja u prostorijama Tužiteljstva SŽ-a traženo je izuzeće glavne tužiteljice Dalide Burzić te drugih tužitelja protiv kojih je njezin branjenik podnio kaznene prijave, kao i zbog toga što Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Dalide Burzić.

“Postupajuća tužiteljica nije postupila u skladu s odredbama Kaznenog zakona Federacije BiH i nije odmah obavijestila glavnu tužiteljicu o našem zahtjevu, kako je to predviđeno zakonom, nego je čekala, iako se u slučaju određivanja pritvora postupa hitno, bez odgađanja”, rekla je Balijagić-Džuvo.

Pri tome je objasnila kako Tužiteljstvo SŽ-a ni Sud nisu u posjedu “prijeporne” dokumentacije o prisluškivanju, a istodobno su odredili pritvor Šimiću.

Uništavanje ‘dokaza’

“Njemu je određen pritvor da ne bi uništio dokaze, krivotvorene dokumente. Ja sam, međutim, ukazala sudu na činjenicu da Tužiteljstvo SŽ-a uopće nije u posjedu preslike dokumenta koji je Josip Šimić predao Tužiteljstvu BiH. Akt koji je predao Šimić predan je Tužiteljstvu BiH i nalazi se u spisu Tužiteljstva BiH. Tužiteljstvo SŽ-a uopće nema taj dokument, nije u posjedu”, rekla je Balijagić.

Ona je upozorila i da joj se Šimić potužio da su mu istražitelji prijetili da će biti silovan kako bi od njega dobili priznanje da “povali veće ribe”. Odvjetnica u interesu istrage nije govorila o imenima, ali je navela kako je sve te prijetnje prijavila Tužiteljstvu BiH.