Published On: Tue, Aug 4th, 2015

Od Seattlea do Širokog: Glazba uvijek proizvodi Kezz

Gotovo u isto vrijeme dok je Tamara Ristić nastupala na ovogodišnjem West Herzegowina Festu, u Seattleu se, u Frye Art Museumu, održavala premijera filma ‘Vernae’ autora Ethana Folka za kojeg je mlada glazbenica iz Kikinde radila glazbu.
Tamara je, nastupajući pod imenom Kezz, osvojila i publiku i žiri, te je proglašena najboljom izvođačicom festivala, koji se po 13. put održao u Širokom Brijegu. Kaže kako je još uvijek iznenađena koliku je podršku dobila.
”Nisam očekivala tako dobru reakciju i prijem kod publike, a ni nagradu koju sam dobila. To mi je veliki poticaj za dalji rad i još jednom potvrdilo da, ako je netko iskren u onome što radi, netko će to sigurno prepoznati”, rekla je Tamara za Bljesak.info.
Do festivala je putovala 11 sati, ali nije se pokolebala oko toga da dođe i predstavi se publici WHFesta.
”Prvo me je obradovalo kada su me odabrali da nastupim, mislila sam da će možda tolika udaljenost biti problem. Ali, ako postoji volja, naprave se i mogućnosti”, rekla je Tamara koja je do sada svirala, samostalno i u sklopu različitih glazbenih projekata, u Srbiji i regiji,ali i u Bugarskoj, Italiji, Španjolskoj, Češkoj, Norveškoj.

”Kezz je novi projekt. Prvi singl ‘Moma’ sam objavila krajem prosinca, i sve se počelo brzo odvijati pa sam ga već predstavila kod vas i u Hrvatskoj. Pored toga, imam i Live looping session sniman u Centru za likovnu i primjenjenu umetnost – Terra, u Kikindi. I tada sam uživo izvela, pored ‘Mome’, još dvije nove pjesme”, kaže Tamara, koja je na festivalu u Širokom Brijegu osvojila snimanje pjesme i spota.
Na pitanje što znači ‘kezz’, rekla je kako je to nadimak koji je dobila mnogo prije nego što je imala ideju o autorskom projektu, i znači osmijeh.
”Odlučila sam da tako nazovem moj autorski projekt jer je kratko, zvučno, a i savršeno se uklapa u moju ideju bavljenja glazbom”, rekla je Tamara, a na pitanje znači li to da svoju glazbu pravi uz osmijeh, kaže kako sve ovisi od inspiracije.
”Ali kada završim pjesmu, osmijeh je uvijek tu. Bavim se glazbom isključivo zato što to volim i uživam u tome, zato je kezz tu”, kaže Tamara uz smijeh.
 
Navodi kako ne može izdvojiti konkretno jednog ili nekoliko uzora. Sluša, navodi, zaista raznovrsnu glazbu, ali priznaje da u posljednje vrijeme najviše sluša Bjork.
”Ono što želim postići je da glasom izrazim i prenesem ono što osjećam, ne razmišljajući o tome da zvučim lijepo, i to sam do sada osjetila najviše u njezinom izrazu”, rekla je Tamara, čija je glazba prožeta etnom. Prenošenje osjećaja, ističe, ne može se postići bez prirodnosti.
”Moja prirodna postavka glasa je takva da mi mnogo leži izvorna glazba, koju mnogo volim pjevati, ali u njoj nalazim i veliku inspiraciju, što se i u mojim pjesmama osjeti”, rekla je.

Na pitanje kad ju možemo očekivati u Mostaru, kaže kako bi to moglo biti uskoro, budući da već ima gotovo sve pjesme koje namjerava snimiti.
”U planu imam EP izdanje, na kojem će biti pet ili šest novih pjesama. Iako ih imam dovoljno za album, odabrala sam da to ipak bude EP jer mislim da je bolja forma za prvo predstavljanje i promociju”, rekla je Tamara zaBljesak.info.