Published On: Pon, ruj 16th, 2013

Od SDA i HDZ BiH zavisi sastanak šestorke

SARAJEVO – Sastanak izaslanstava HDZ BiH i SDA o provođenu presude “Sejdić i Finci”, vojnoj imovini, funkcioniranju grada Mostara i kantona, zakazan za danas u Sarajevu, odgođen je iz tehničkih razloga.

“Nakon što su iz HDZ BiH uvažili razloge odgađanja, koji su tehničke prirode, novi termin sastanka trebalo bi brzo biti usuglašen. Vrlo moguće je da bude održan do kraja sedmice”, rekao je Erdal Selmanović, portparol SDA.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH, istaknula je da je sutra sjednica Kolegija oba doma parlamenta BiH pa je moguće da i tada bude dogovoren novi termin.

“Sastanak sa delegacijom SDA neophodan je kako bi se zaokružili bilateralni susreti i vidjelo je li moguće održati zajednički sastanak svih čelnika prije 1. listopada i odlaska u Bruxelles”, rekla je Krišto podsjetivši da je Dragan Čović, lider HDZ BiH, prethodnih dana održao sastanke s predsjednicima SNSD-a, SDP-a, SDS-a, SBB-a i HDZ 1990.

O provođenju presude “Sejdić i Finci” i brisanju diskriminirajućih odredbi iz Ustava BiH, što je uvjet za napredak zemlje ka EU, bh.. političari se ne mogu dogovoriti već četiri godine. Pomak nastoje napraviti bilateralnim sastancima zadnjih dana kako bi na listopadski susret sa Štefanom Fueleom, povjerenikom EU za proširenje u Bruxelles otišli s postignutim dogovorom o ovom uvjetu.

“Po održavanju sastanka sa SDA trebalo bi održati sastanak lidera ‘šestorke’. Po ranijem planu, domaćin zajedničkog sastanka u BiH trebalo bi da bude SDS”, naglasila je Borjana Krišto, koja se nada da najnoviji sukobi između SNSD-a i SDS-a neće utjecati na održavanje zajedničkog skupa uoči odlaska bh.. lidera kod Fuelea.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, nije odgovarao na telefonske pozive pa smo ostali uskraćeni za odgovor na ovo pitanje. No, u SDA tvrde da je i bez zahlađenja odnosa između SDS-a i SNSD-a još rano govoriti o zajedničkom sastanku lidera na domaćem terenu.

“Ako ne bude nikakvog dogovora između HDZ BiH i SDA, neće ni biti potrebe za zajedničkim sastankom lidera prije Bruxellesa”, ocijenio je Selmanović.

nezavisne