Published On: Tue, Jun 25th, 2013

OD RANOG JUTRA NA UDARU “HRVATSKIH” MEDIJA: Milanović na Dan državnosti zapalio svijeću na Tuđmanovom grobu i već je kriv!

Perecija, smiješna državica na obodu Europe, prva zemlja u povijesti koja mirno promatra nestanak i majorizaciju vlastitih sunarodnjaka u susjednoj državi, danas ko fol slavi Dan državnosti iako joj je od državnosti malo tog ostalo. Već rano jutros vijence i svijeće na Mirogoju položilo je visoko državno izaslanstvo na čelu s predsjenikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Svijeće su zapalili i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, no premijer Milanović nije se zaustavio kod groba Ivice Račana, a nije ni prisustviovao misi za domovinu u Markovoj crkvi.

Umjesto njega to su napravili predsjednik Josipović i šef Sabora Leko. Milanović je zajedno s njima položio vijence kod Zida boli, Grobnice narodnih heroja te Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kao i na Tuđmanovom grobu. Premijera nije bilo ni kada su Josipović i Leko položili vijenac i na grob bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema.

Bozanić o cijenama slobode

Kardinal Josip Bozanić tamo se dotaknuo važnosti Hrvatskog ulaska u Europsku uniju, te naglasio kako pritom ne smijemo zaboraviti ni zanijekati svoj identitet, baštinu i svetinje.

“To je naša obitelj. Hrvatska je ne može zanijekati ako ne želi zanijekati sebe. Na ulazak Hrvatske u EU gledamo kao na završetak jednog procesa koji ima dužu povijest. Naš ulazak u Uniju davanje je novog političkog i gospodarskog okvira našoj tisućljetnoj pripadnosti europskom kulturnom i civilizacijskom krugu. Crkva poštuje oduku hrvatskih građana i legitimnih hrvatskih vlasti”, rekao je Bozanić te dodao kako ni jedna vlast ne smije zaboraviti cijenu postignute slobode.

“Upravo se to događa kada se oglušuje na glas obespravljenih, kada se odbija razgovor vladajućih sa društvenim sastavnicama, kada se štite zločinci, kada se zakoni kroje po volji pojedinaca, političkih i gospodarskih skupina, zapostavljajući dobro čovjeka i naroda”, kaže.

Brak-Obitelj-Domovina-Europa

Bozanić je posebno istaknuo branitelje, kako ih je nazvao “velikane nesebičnosti” od kojih su mnogi živote dali za stvaranje Hrvatske, a nije se propustio osvrnuti na društvenu i bračnu zajednicu. “Zanemaruju se brak i obitelj- te vrednote moramo očuvati i u Europi”, rekao je Bozanić.

“Da se prema najdubljim temeljima ljudskog života odnosi kao da je to nečija svojina. Ako se i ideološki sučeljavaju stavovi, trebalo bi čuvati bar onu najmanju mjeru pristojnosti i dosega demokracije bez izrugivanja i očitovanja netrpeljivosti”, poručio je Bozanić.

Bandić: Tišina najviše govori i neka im je vječna slava i hvala, a nama da pljunemo u šake i da više radimo

Obilježavanje Dana državnosti počelo je jutros polaganjem vijenaca na Mirogoju. Uz predsjednike države, sabora i Vlade, vijence je položio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Rekao je kako je teško naći prave riječi za zahvaliti se onima koji su najzaslužniji za hrvatsku neovisnost.

“Tišina najviše govori i neka im je vječna slava i hvala, a nama da pljunemo u šake i da više radimo, da krvlju naplaćenu hrvatsku zemlju natopimo i znojem za bolje Hrvatsko sutra. Ne vraćati se previše u povijest, gledati naprijed, okupiti sve što mislimo, za bolju Hrvatsku. To je poruka svima, a posebno nama koji smo na odgovornim funkcijama”, poručio je Bandić.