Od raka se više umire u Bosni nego u Hercegovini


Od bolesti raka koji je u Federacije BiH u stalnom porastu već osam godina, najmanje obolijevaju stanovnici Hercegovine, a najviše Bosne i Posavine. Sarajevska, Posavska, Srednjobosanska i Zeničko-dobojska županija, prema istraživanjima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, označene su kao žarišta na kojima su stope obolijevanja od različitih vrsta raka najveće.
Isto istraživanje pokazalo je da je pojava raka najmanja kod stanovnika Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Unsko-sanske, Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije. Rak se najviše pojavljuje na plućima, prostati, rektumu, želudcu…
Ukupan broj novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom (bez raka kože) 2010. godine iznosio je 5014 (53 posto muškaraca i 47 posto žena), a prosječna dob oboljelih je 62 godine. Najčešća lokalizacija raka u muškaraca je rak pluća (27 posto), a u žena rak dojke (24,8 posto).
U Zavodu za javno zdravstvo tvrde da opća ekonomska kriza utječe na pogoršanje socioekonomskog stanja u FBiH, što predstavlja prijetnju za očuvanje i promicanje zdravstvenog stanja stanovništva, a izravno utječe i na održivost zdravstvenoga sustava i organizaciju zdravstvene zaštite. Takvo nepovoljno ozračje izravno utječe na kontinuirani pad stope nataliteta (stopa rađanja) i kontinuirani porast stope mortaliteta-umiranja.
FBiH još nema dovoljan broj liječnika, na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH je u 2011. godini bilo 190 doktora medicine, 25 doktora stomatologije, 13 magistara farmacije i 548 zdravstvenih tehničara. Federacija BiH ima manje liječnika na sto tisuća stanovnika od prosjeka zemalja središnje i istočne Europe, a da se ne spominje odnos naspram zemalja članica EU-a.