Published On: Pon, stu 29th, 2021

Od ‘Mostarskog jutra’ ’92. do sumraka u ’21. – ‘Ko nas zavadi? – Politički odnosi Bošnjaka i Hrvata na kritično lošoj razini

Čitanje prvog broja lista ‘Mostarsko jutro’, izdavača Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Samostalnog bataljona obrane Mostar, od 11. lipnja 1992. godine, danas izgleda zaista nevjerojatno. Čak što-više, oneome tko prati današnje političke (ne) prilike u BiH i vrlo loše političke odnose imeđu najjačih bošnjačkih i hrvatskih političkih aktera, jezik mržnje i međusobnih optuživanja, to izgleda kao neslana šala ili, u namanju ruku, dobra parodija, piše Dnevni list.

„Mostar bi zaplakao…“

Uredništvo u uvodu piše (izvorni oblik): “Pred vama je prvi ratni broj našeg i vašeg lista Mostarsko jutro. Pokrenuli smo ga u izvanrednim uslovima i prilikama, kada se čovjek u najneposrednime vidu suočava sam sa sobom, sa svojom sudbinom, na razmeđu života i smrti, slobode i ropstva, pakla i raja. Kada ga salijeću sve šejtanske sile, zlom i pokorom o čijoj bestijalnosti niko do juče nije mogao ni snivati da postoje u takvom obliku i sadržaju”.

Nadalje se navode razaranja Mostara.

“Mostar bi zaplakao, ne od tuge i kukavičluka već od prkosa i neshvatanja, ali su mu očne duplje sagorjele. Manijački piromani pretvorili su u prah, zgarišta i pepeo Luku i Donju Mahalu, Glavnu i Fejićevu ulicu, dobar dio Cernice i Šemovca, Cim, Iliće. Animalna velikosrpska i velikocrnogorska žeđ za krvlju, razbojnički instikt za pljačkom i ubijanjem, nebulozni koncept stvaranja zone sumraka na obalama neretve radi omeđivanja etničkih granica zamišljenih na najtamnijim dubinama poremećenog uma, sravnili su sa zemljom kulturno-istorijsko naslijeđe staro četiri vijeka, razorili muslimanska i karolička svetilišta, preorali mezare, otjerali ljude sa vjekovnih ognjišta…”.

Bajramske čestitke

Prvi broj izašao je u vrijeme islamskog blagdana Bajrama te je prenio brojne bajramske čestitke. Između i ostalih tadašnjeg zapovjednika HVO-a, Općinskog stožera Mostar, bojnika mr. Jasmina Jaganjca.

On u svojoj čestitci, između ostaloga piše: “… Kurban-bajram, blagdan preporoda, uvjereni smo stići će u sve Vaše domove u bolu i nadi i čvrstom uvjerenju da ćemo sljedeći dočekati i slaviti u miru, slobodi, novom kvalitetu zajedničkog življenja, oslobođeni zauvijek straha i sulude mržnje zajedničkog nam dušmanina. U to ime, HVO Općinski stožer Mostar želi sretan Kurban-bajram svim Muslimanima Mostara naše Herceg-Bosne i cijelog svijeta”.

Kurban-bajram čestitala je i Ratna vlade Mostara – Hrvatske zajednice Herceg-Bosna HVO-a Općine Mostar, kao i haždi-muftija Seid Smajkić ispred Islamske zajednice u Hercegovini i dr. Ismet Hadžiosmanović ispred Muslimanskog nacionalnog vijeća. Objavljena je i čestitka ispred Biskupskog ordinarijata Mostar i Župnog ureda Katedrale Mostar, kao i od gvardijana fra Ivana Ševe, a koji čestitku potpisuju sa “vaši franjevci iz Mostara”.

Hadžiosmanović: „Borba Hrvata i Muslimana za istinsku demokraciju na ovim prostorima“

U tekstu ‘Politički aspekti hrvatsko-muslimanske obrane Mostara – Zajednička borba’, autor dr. Ismet Hadžiosmanović, osvrćući se na povijesni kontekst i događaje od 1. Svjetskog rata, Austro-Ugarske, potom i Jugoslavije, piše: “Ovo nije građanski rat kako ga Srbi žele prikazati, već borba Hrvata i Muslimana za istinsku demokraciju na ovim prostorima.

Velikosrpska politika je bila osnovna snaga za pokretanje ovog suludog rata. S ovom činjenicom Hrvati su bili načisto i preuzeli taj rizik na sebi svojstven način. Činili su sve da se vojno suprotstave ideologiji velikosrpstva. U tome su uspjeli. Za to su imali dosta političkog sluha i mudrosti. U perspektivi, izaći će kao vojni pobjednici. Političku pobjedu su postigli onog trenutka kada su 30.05.1991. proglasili svoju džavu Republiku hrvatsku”. Muslimani, koji istinski prihvate zajedničku borbu s Hrvatima, imaju tada sve uslove da vojno pobijede zajedničkog neprijatelja. Ta pobjeda treba da jednom za sva vremena izvrši nacionalno pomirenje Muslimana na jedinstvenoj političkoj platformi. To je najveći dobitak koji možemo dobiti i zato ovom ratu moramo dati maksimalni doprinos. Tu nema kalkulisanja”.

On u tekstu zaključuje kako je “srpski narod u ovom ratu osuđen na politički i vojni poraz”.

“Sam je izabrao svoju političku opciju. Razvoj događaja u posljednje dvije godine iskazivao je tendenciju velikosrpske politike u BiH. U tim političkim nasrtajima ni Mostar nije bio pošteđen. Izazvali su rat i sami sebi odredili politički i vojni poraz u BiH”.

„Hvala Hrvatskoj i Hrvatima“

U prvom broju lista ‘Mostarsko jutro’ uredništvo je istaknulo i zahvalu Republici Hrvatskoj, a pod naslovom “Hvala Hrvatskoj i Hrvatima”.

U istoj stoji: “Na hiljade građana Mostara, žena, nedorasle djece i starih ljudi našlo je utočište u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i inostranstvu. Daleko ih je, međutim, najviše u Hrvatskoj, prvenstveno u priobalnim dijelovima Dalmacije. Smješteni su u privatne kuće, hotele i javne objekte. Izbjeglice su toplo primljene, uz veoma dobru organizaciju i provođenje svih poslova vezanih uz smještaj i ishranu Mostaraca. Ranjeni mostarski borci kao i ostali građani zbrinuti su u brojnim bolnicama na tlu Hrvatske, gdje im se pruža savremena medicinska pomoć. Zbog te ljudske brige i plemenitosti Hvala Hrvatskoj i Hrvatima”.

Dosjei o krivcima za razaranje i jedan brak sklopljen preko radio-amatera

U tekstu ‘Dosjei’, ‘Mostarsko jutro’ objavilo je preslike nekoliko osobnih iskaznica, osoba srpske nacionalnosti, za koje se navodi da su bili ili surađivali sa JNA, dopremali oružje i streljivo, zapovijedali razaranjima pojedinih dijelova Mostara, odgovornih za pljaču tadašnje ‘Vazduhoplovne industrije Soko’ itd.

Između prevladavajućih ratnih tema, izdvaja se i zanimljiv ‘okvir’ – vijest o sklapanju braka putem radio veze.

“Ni ratni košmar u kojem se našla BiH i Mostar, ni prekinute gotovo sve komunikacije, nisu sputali čudesne puteve ljubavi. Tako su 8.06. oko 14 sati, posredstvom radio-amatera Mostara i Zagreba, sklopili brak Gizel Pastor koja sada boravi u Zagrebu i Tomislav Vladić iz Mostara. Udaljeni jedno od drugog više od 400 kilometara, mladenci su izgovorili svoje sudbonosno DA, zaželjevši da se rat okonča što skorije i da se oboje mladih već uskoro nađu zajedno u slobodnom Mostaru. Čestitkama se pridružuje i Redakcija”.

„Rat je, i proći će, a nama je opet živjeti skupa“

U jednom od tekstova gdje se obrađuje tema srušenih mostarskih znamenitosti, među kojima je i Hotel Neretva, istaknut je ‘lead’: “Svojevremeno smo svi mogli znati ko su potpaljivači pakla, ali čini se nismo htjeli da vidimo”.

Potom se u tekstu o groblju u mostarskom Liska parku, danas Ulici Kneza Mihajla Viševića, ističe komentar Mostarca Envera Rajkovića: “To je, eto, naša surova stvarnost: u Mostaru se vodi rat jer neki vele da ne možemo više živjeti zajedno. A, ovdje vidiš, u miru umrlih počivaju i Muslimani i Hrvati i Srbi. Smrt ne bira, ne razdvaja, a kako bi, bolan, mogao podijeliti komšije, Mostarce, na ove ili one? Rat je, i proći će, a nama je opet živjeti skupa. To je sudbina, to je od Boga dato”.

Ove rečenice iz 1992. godine iz Mostara i od Mostaraca pogođenim ratnim strahotama nose značajnu poruku i za današnje dane kada BiH prožima jedna od najvećih političkih kriza nakon Daytonskog sporazuma. Samo, želi li ju itko saslušati?

Sastav i rukovodsvo mostarskog samostalnog bataljona

U dokumentu od 17. lipnja 1992., klasificiranog kao ‘strogo povjerljivog’, tadašnji zapovjednik Samostalog bataljona obrane Mostar Arif Pašalić, Općinski stožer HVO-a Mostar izvješćuje o organizacijsko-formacijskoj strukturi bataljuna. U ovom kontekstu, podsjetimo, da je Krizni stožer Skupština Općine Mostar 29.04. 1992. godine donio Odluku da se tzv. JNA i druge paravojne formacije koje djeluju zajedno s njom, proglašavaju neprijateljskim i okupatorskim formacijama na području Općine Mostar te da se zaštita i obrana grada Mostara povjerava Hrvatskom vijeću obrane, Općinskom stožeru Mostar te pripadnicima MUP-a, Centar Mostar.

Zaključeno je da “HVO čine pripadnici muslimanskog i hrvatskog naroda, te pripadnika drugih naroda i narodnosti koji priznaju legalne organe vlasti Republike BiH te da nuslimani mogu formirati vlastite oružane formacije koje se stavljaju pod jedinstvenu komandru HVO Općinski stožer Mostar”. Članovi tadašnjeg kriznog stožera Mostar koji su donijeli ovu odluku bili su Milivoj Gagro, Ismet Hadžiosmanović, Borislav Puljić, Josip Škutor, Mehmed Behmen, Ilija Filipović, Fikret Bajrić i Jole Musa.

Da se vratimo izvješćuje o organizacijsko-formacijskoj strukturi bataljuna. “Organizacijsko-formacijska struktura Samostalnog bataljuna proizilazi iz raspoloživog ljudstva, naoružanja, opreme, ciljeva i zadataka u obrani Mostara, a pod zapovjedništvom HVO-a”, stoji u prvoj točki Pašalićevog izvješća.

Isto donosi popis rukovodsta te postrojbe: komandant bataljuna Arif Pašalić; zamjenik Šemsudin Hasić; zamjenik Sedat Elezović; pom. komandanta za IPD Nafija Ćatić; ref. za IPD Rudolf Jozelić; pom. komandanta ua sigurnosne poslove Kemalu Jusufović; ref. za operativno nastavne poslove Hasan Jeleć; ref. općih poslova Fikret Kekić; daktilografi Muradif Habibija i Nermina Bašalić; pom. komandanta za logistiku Jasminko Bešo; ref. intedantske službe Adil Trgo; ref. tehničke službe Meho Zilić; ref. prometne službe Seid Alić; ref. operativno-pozadinskih poslova Asim Hadžović; ref. za sanitet Ahmo Gerin; upravnik restorana Slavko Čule; zamjenik upravnika Stojan Kožul.

Kako se dalje navodi, Samostalni bataljun u svom sastavu ima jedinice, čete i vodove kojima rukovode i zapovijedaju: komandir Komandnog voda Hasan Burić; komandir 1. čete Mufid Kajtaz; komandir 1. voda Faruk Slipčević; komandir 2. voda Hasan Breko; komandir 3. voda Ramiz Džinović; komandir 2. čete Mithad Hujdur; komandir 1. voda Zoran Geler; komandir 2. voda Muhamed Bajgorić; komandir 3. čete Muharem Dugalić; komandir 1. voda Semir Drljević; komandir 2. voda Semir Tojaga; komandir 3. voda Oliver Torlo; komandir 4. čete Karlo Džeba, komandir 1. voda Semir Temim; komandir 2. voda Dragan Malkoč; komandir 3. voda Sead Marić; komandir Samostalnog voda Mustafa Isović; komandir 1. odjeljenja Semir Dizdarević; komandir 2. odjeljenja Dražan Kožulj; komandir 3. odjeljenja Alica Jakirović; komandir Voda minobacača Hasan Karadža; komandir Voda teških mitraljeza Želimir Husnić i komandir Interventnog voda Željko Dilber.

Prema uvidu u transkript ovog izvješća jasno je da organizacijsko-formacijska struktura tada još vijek nije bila potpuna.

republikainfo.com

guest
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

jbg tanka je linija od ljubavi do mrznje

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Nema ljubavi zbog Karadjordjeva…Zahvaljući Njofri Bošnjaci su trebali NESTATI…DEJTONIJA je KARADJORDJEVO u miru…nažalost pod zaštitom Amerike Evrope i Rusije

Smokin JoeXy
Smokin JoeXy
1 mjesec prije

Među normalnim narodom problema nema. Ljigavi čivić želi do groba da vlada dijelom zemlje. Ne može

netko
netko
Odgovori   Smokin JoeXy
1 mjesec prije

Ti si sigurno Hrvat iz BIH ?

Smokin JoeX
Smokin JoeX
Odgovori   netko
1 mjesec prije

Pravo pitanje je, jesi ti hdz uhljeb?

mashala
mashala
Odgovori   Smokin JoeX
1 mjesec prije

Ne
Ja sam ZDS

kmee
kmee
Odgovori   Smokin JoeXy
1 mjesec prije

Tako je koji je taj Covic licemjer prvo ovladao CIK-om postavio svoje ljude, sad i tuziteljstvom postavio svoje ljude, u poreznoj isto tako uveo koeficijente da podrucja/kantoni gdje su njegovi hrvati drpaju vise love, nasao nekog svog bosnjaka Bajramovica i natjerao svoje pripadnike da jadnim bosnjacima biraju istog bosnjaka, prijeti s nekakvim domom naroda, svoju suprugu stavio da upravlja SKB-om, kontrolu preuzeo nad medijima, daje Hrvatskoj u amanet drzavu, stvarno koji lik, jedina nada u boljitak je Izetbegovic i on moze pomoci da ugasi i sprijeci tiraniju od strane doticnog.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   kmee
1 mjesec prije

Suzi prijatelju

cobre
cobre
Odgovori   kmee
1 mjesec prije

BOLAN TI SVE BAKIROVE ATRIBUTE PREBACI NA ČOVIĆA

Pero
Pero
Odgovori   Smokin JoeXy
1 mjesec prije

Ti si normalan ti i tvoji talibani. Htjeli ste da vas Hrvati odbrane od Srba pa će te se onda lahhhhko
Obračunati sa njima.šugo šugava.

kmee
kmee
1 mjesec prije

Ma dajte molim Vas, sve sto ste naveli je ocigledan primjer UZP-a s ciljem da tadasnji muslimani protiv svoje volje naselje podrucje dalmacije, da ih se udeblja a zeljeli su na dijetu, da uzivaju u pogled prema akvatoriju a zeljeli su na velez i neretvu, vojnici natjerani u Splitske bolnice kako bi ih se protiv njihove volje izlijecili, a ovo da je neki tamo Jasmin bio zapovjednik HVO je notorna laz ili tiskarska greska u ovom dokumentu DAJTE MOLIM VAS.
Gdje prestaje logika pocinje…………..

Stipe
Stipe
1 mjesec prije

O kakvim Bošnjacima iz 92. godine pričate? Da je tada Muslimanima bilo reći da su Bošnjaci, blenuli bi u tebe k’o tele u šarena vrata. Dok su se nazivali muslimanima/Muslimanima, do tada se s njima moglo nekako i surađivati, ali od kada su ih Alija i ekipa imenovali nekakvim bošnjacima, oni od tada kao da su poludjeli. Od tada kreće prekrajanje povijesti, mitomanija, laži, mržnja prema drugima, šovinizam, fašizam i sve negativnosti ovog svijeta. Daleko im kuća od moje.

Smokin JoeX
Smokin JoeX
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Šta misliš da ai ti živio u državi koja ti ne priznaje jezik i naciju? Što se bunite kad mađari ili talijani crtaju po vašoj državi a mađari još smatraju vas svojom podvrstom? De razmisli malo pa se javi bi li radio nekom što ne bi volio tebi da se radi

Stipe
Stipe
Odgovori   Smokin JoeX
1 mjesec prije

Zašto si tako nezahvalan prema Titu i SFRJ? Tito vam je vjerski identitet priznao kao nacionalni, što je ne zabilježeno u povijesti. Nije mi poznato da Mađari i Talijani negiraju Hrvate, a i kako bi kada su Hrvati kao narod stariji i od jednih i drugih. Dok je s vama druga priča. Vi kao narod nikada niste postojali niti ste imali svoj jezik. Sve vam je izmišljeno.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Pogledati dogovor u Beču 1850 Vuk KARADŽIĆ i ekipa Ivan MAZURANIC I EKIPA onastanku Srpsko HRVATSKOG jezika….osnova jezik Bosanski tj Bosnjaka JUGOISTOCNE BOSNE i Sandžaka….pa ti SADA siri LAŽI i mrznju

Mujaga
Mujaga
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Care, ne da si pretjerao. Hrvati stariji narod od Italijana i Madjara. Postajete isti Srbi.

Amebe pa vi

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Da da bili su MUSLIMAN ali tek 1971…muslimani DZEMO BIJEDIĆ HAMDIJA POZDERAC Atif Purivatra Muhamed Filipović i drugi nisu smjeli ići u džamiju…jer su muslimani…

cobre
cobre
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

BONJACI POSTOJE OD 93g i to u Holidey inu

Mevlid
Mevlid
Odgovori   Smokin JoeX
1 mjesec prije

Baljo, ’90 je došla demokratija u BiH zašto niste na popisu ’91 kazali da ste Bošnjoooci ? Ako misi smio reći prije mogao si tad’.

Dedzal
Dedzal
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Eee vidis Stipe Bosnjaci ni na jednom ratistu nisu isli sa Srbima protiv Hrvata…vi bogami jeste…suncokreti…

vitina
vitina
Odgovori   Dedzal
1 mjesec prije

Niste koristili srpsko topništvo baš u Mostaru?

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Dedzal
1 mjesec prije

gllupane

Dedzal
Dedzal
Odgovori   Ganga🐉
1 mjesec prije

Tata ti glupan koji te takvog nepristojnog odgojio

Stipe
Stipe
Odgovori   Dedzal
1 mjesec prije

Zajedno sa Srbima ste osvajali Lipik i Vukovar. Također ste koordinirano sa Srbima pokrenuli akciju Neretva 93. gdje ste zajedno sa njima trebali osvojiti cijeli hrvatski jug, od Ploča do Prevlake.

Šime
Šime
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Istina Stipe.

Lukša
Lukša
Odgovori   Dedzal
1 mjesec prije

Itekako ste koristili srpsko topnišvo po Mostaru, to je dobrim dijelom i razlog zašto ste se održali u istočnom Mostaru. Srbi su u hrvat muslim ratu pomagali onu stranu koja je na odredjenom području bila slabija. U ssrednj Bosni Hrvate a u Mostaru i okolici Muslimane. Naravno ne zbog ljubavi ni za jedni ni za druge nego zbog svojih interesa.. Ali ipak su radije bili na strani Hrvata nego vas iako su uglavnom gledali svoje interese.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Ma nije bitno sto je bilo,ili nije trebalo ,ili moglo je biti,mi smo sada Bosnjaci ,to je najbitnije,…

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

budi u svojoj mahali i ovan ,nas se trsi

Stipe
Stipe
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Čim mi netko kaže da je bošnjak u nacionalnom smislu, meni mozak automatski to dešifrira da se radi o domaćim konvertitima i kolaborantima čiji su se preci preko 400 godina izjašnjavali kao Turci.

Dedzal
Dedzal
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

I meni kad neko kaze da je hrvat iz bih ja se sjetim da su se do 1870 svakako zvali al hrvati nisu bili…

Mujaga
Mujaga
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Akad kaze Hrvat, to mi tukne na kmet

kmee
kmee
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Vi ste sad bosnjaci a izgleda da bi ti isti ukidali etnicku odrednicu pa i to bosnjastvo, jel itko zna bi li piskio ili kakanijo, jel vidis kakva je suludost politike vase i koliko to sve ima logike i smisla i vi se pravite da to ne vidite.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Bitno je i to da su se posrbili i porvatili bosnjaci katolici i pravoslavci
..izdali bošnjačku povijest za tudju večeru…

vitina
vitina
1 mjesec prije

Ko nas zavadi?
Neiskrenost i različiti ciljevi. To isto nas zavađa evo gotovo 30 godina.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Pogledaj you tube ,Juli 92 kako hrabri bojovnici i srbocetnici ljuste zajedno piva u sred Kisezljaka i govore “kako ce je.at maj.u bali.ama😊

vitina
vitina
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Vi niste imali takvih slučajeva? Vi ste čovječe imali dvije muslimanske vojske koje su ratovale jedna protiv drugih. Koliko bi toga bilo sa vaše strane da su vas Srbi htjeli i da ste im imali išta ponuditi.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Nikako nismo mogli sa Srbima jer smo.zastupali nezavisnu BiH,a oni su zastupali nesto potpuno suprotno.Mijesas kruske i jabuke.

vitina
vitina
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Vi ste zastupali i zalagali za bošnjačku BiH. Nemoj mo se lagati.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Bosna je država BOSNJAKA muslimana katolika i pravoslavaca…ostali će biti gradjani …

vitina
vitina
Odgovori   Šaćir soros
1 mjesec prije

Baš zbog takvih šovinista je upitno hoće li BiH uopće i biti. Bosna kao država ne postoji, i ako bude ikada postojala to će biti državica manja nego u vrijeme Kulina Bana.

Dedzal
Dedzal
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

I tu su srbi bili sa nasim izdajnikom a vasim prijateljem fikretom abdicem…nikad sa ARMIJOM BIH…

vitina
vitina
Odgovori   Dedzal
1 mjesec prije

Napisah podugačak odgovo na ovaj tvoj komentar ali mi ga filter iz njemu znanih razloga ne pusti. Pa da skratim, ja ne branim tadašnju hrvatsku politiku, a ako si I malo normalan čovjek nebi ni ti trebao tadašnju vašu bošnjačku. Za kakvu ste se BiH tada borili svjedočimo danas iz dana u dan.Ostajem pri svom prvom komentaru da nismo bili iskreni jedni prema drugima i da nam nisu bilo isti ciljevi ni onda ni sad.

Mujaga
Mujaga
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Zakljucak je tacan! 100%

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Da da možeš da misliš kolika je veličina i sila bila ARBIH…I OPSTALI…TEBI I VECINI SEPARATISTA KAO I DJIKANIMA NIJE JASNO..IMAS DVA IZDAJNIKA ABDIĆ I DIO HVO.PLUS HV I LJUTOG AGRESORA ….PA VI SAMOPROGLASENI SRBI I HRVATI U BOSNI KOJI NISTE BILI U ARBIH NEZNATE STA JE VITESTVO…POKLOPITE SE UŠIMA I BJEŽITE RUSIMA

vitina
vitina
Odgovori   Šaćir soros
1 mjesec prije

Tebi bi bilo pametnije da se ostaviš šovinizma i učiš da znaš smisleno oblikovati ono što misliš.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Pazi da se ne ostvari ,pjesma

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

E baš si konkretan….nidje NJOFRE MAČEKOVCA KRIVOUSTOG DUDEKA i sina popa samoubice Zlobe MILOŠA kobile odraslog uz materinu sisu…

vitina
vitina
Odgovori   Šaćir soros
1 mjesec prije

Spoji dvije normalne rečenice čovječe, da bih te razumio.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Kockasta glava mađarske kocke…kako da rozumis be…

Brcak 215
Brcak 215
1 mjesec prije

Mi smo uvjek bili zavadeni,pa 92 u sedmom mjesecu u sred Kiseljaka =hrabri bojovnici i srbocetnici piju i izvrcu pivske flase zajedno.
.a kao fol da smo saveznici…

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Pogledajte na you tube …datum juli 92

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Odpuzi od kud si izmigoljio .. zelembać

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Brcak 215
1 mjesec prije

Alija je tad tvrdio nije to vaš rat

Ganga🐉
Ganga🐉
1 mjesec prije

Oj bahkijo k’o te je.b.e , možemo mi i bez tebe

Milano
Milano
1 mjesec prije

Eto, vidite, kako vam malo treba pa da se opet ujedinite – samo da se još malo preciznije dogovorite oko ustrojstva Federacije. Šalu na stranu, čitam ove stupdarje, i zahvaljujem se Bogu da vas je ova budalaština brzo prošla. Jer dok ste vi sastavljali ove političkopromidžbene pisanije, Muslimani su uz spiskove Srba na prostoru od Tešnja do Sarajeva, uredno pravili i spiskove Hrvata.

Mevlid
Mevlid
Odgovori   Milano
1 mjesec prije

Zato su im Srbi sve po spisku hebali na drugom mjestu.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Milano
1 mjesec prije

Pokazalo se da je to da je isto….BOŠNJACI IMAJU ekvidistancu koju ALJO BLENTAVI nije na vrijeme sagledavao…

Jovke
Jovke
1 mjesec prije

Realno i to su istorijske činjenice da ste uvek bili zajedno samo kad se je trebalo napadati Srbe i otvarati konc.logore za decu.Svedoci smo toga i u zadnjem ratu,kad ste zajedničkim snagama ubijali starudiju po Krajini.Al ste obrali bostan u Kostajnici kad ste pokušali napad na Republiku Srpsku(duboka je Una river).Da sumiramo ukratko,uvek ste hrabri bili kad je trebalo nad nejaci i nemoćnim se iživljavati.

Stipe
Stipe
Odgovori   Jovke
1 mjesec prije

Ne mitomani konjino jedna. Napad na najzapadniji dio RS je otkazan onog trenutka kada je zbog brzine Une pukao pontonski most u trenutku kada su ga prelazili hrvatski tenkovi.

Jovke
Jovke
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije
Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Stipe
1 mjesec prije

Tačno potpisujem

Jovke
Jovke
1 mjesec prije

Moram da priznam da mi je lepo posmatrati kako se svađaju do jucerasnja braća po kami.Rvati i njihovi cvetići.

Last edited 1 mjesec prije by Jovke
Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Jovke
1 mjesec prije

Zna se ko su braća po kami

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Jesu li Jaganjac, Pašalić, Hadžiosmanović i ostali suniti u redovima HVO-a UZP-ovci? Što kaže službeni sarajevski narativ?

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Nema ZORE nema ZORE ni bijela dana Otkad JURE otkad JURE POPUSI Bobana….