Published On: Sub, kol 18th, 2018

Od mostarskog hotela Neretva ostali samo vanjski zidovi

Na nacionalnom spomeniku, hotelu Neretva u Mostaru, na kojem su radovi počeli početkom travnja ove godine, unatoč visokim ljetnim temperaturama u punom su jeku, piše Večernji list BiH.

Kako se može primijetiti, pomoću teške mehanizacije cijeli unutarnji dio hotela je srušen, a od njega su ostali samo vanjski zidovi koji sredovječne i one starije građane Mostara podsjećaju da je tu nekad bio najljepši hotel u gradu na Neretvi.

Otvoren 1892. godine 

Kako se radi o nacionalnom spomeniku, hotel će nakon rekonstrukcije zadržati autentičan vanjski izgled, a unutrašnjost hotela bit će opremljena s 83 sobe te će biti urađena u skladu s standardima svjetskog hotelijerstva, a ukupna vrijednost cijelog projekta je 8,7 milijuna eura.

Zbog činjenice da se radi o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, svi radovi se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnih spomenika Federacije BiH.

Do posljednjeg rata, koji ga je doveo do potpune devastacije, ovaj hotel bio je omiljeno okupljalište Mostarca svih generacija, ali i brojnih uglednih osoba. Podignut je na lijevoj obali istoimene rijeke 1892. godine, a na njegovu punoljetnost 1910. godine u njemu je odsjeo i sam car Franjo Josip.

Hotel je u vrijeme kad je bio sagrađen u Mostar donio duh Europe, s novim tipom gostinjskih soba, dvoranom za sastanke ili čitanje tadašnjih europskih novina, živom klavirskom glazbom, sacher tortom, wiener (bečkom) šniclom, a spravljali su ih kuhari dovedeni posebno iz Praga.

Donio duh Europe 

Sama veličina objekta bila je stvarana prema ovom podneblju, bilo je to ogromno zdanje u vrijeme austrougarske vladavine i građeno je bilo u specifičnom pseudomaurskom stilu sa žuto-crvenim horizontalnim prugama koje su tada bile dominantne na većini objekata te vrste gradnje.

Za nadati je se kako će spomenuti hotel ponovno ubrzo zasjati starim prepoznatljivim sjajem i ugostiti prve goste koji će s njegovih balkona i terasa uživati u pogledu na rijeku Neretvu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare