Published On: Pon, ruj 5th, 2016

OD MLADIĆEVOG ŠTABA DO NATO BAZE: Republika Srpska bijesna zbog plana BiH za Han Pijesak

Odluka Suda Bosne i Hercegovine da se kasarna u Han Pijesku uknjiži na državu Bosnu i Hercegovinu izazvala je uzbunu u Republici Srpskoj, piše bosanski portal bosniantimes.com
Možete li da zamislite veliku NATO vojnu bazu u srcu Republike Srpske, a samim tim i u srcu Bosne i Hercegovine, kao jednu od najvećih takvih baza na Balkanu? Ako je to prije pet godina za bosanske Srbe zvučalo kao loš vic i noćna mora, danas zvuči kao itekako moguća realnost pošto je Sud Bosne i Hercegovine naložio krajem prošle godine knjiženje objekta “stacionarno-komunikacijskog čvorišta Veliki Žep” na Bosnu i Hercegovinu.
Ta vojna kasarna u Han Pijesku ide uz 11.474 kvadratna metra zemljišta, što je čini jednom od najvećih vojnih objekata u Bosni i Hercegovini. Radi se o jednoj od strateški najvažnijih i najopremljenijih kasarni bivše Jugoslavije i najvažnijem vojnom kompleksu za Republiku Srpsku, u kojem je tokom posljednjeg rata u BiH bio smješten i Glavni štab Vojske Republike Srpske, na čelu sa generalom Ratkom Mladićem.
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske je uložila prigovor, koji je osam mjeseci kasnije odbilo Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine. Veće je naložilo Republici Srpskoj da pravo svojine uknjiži na državu Bosnu i Hercegovinu, a ta odluka je već proslijeđena Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.
Odluka je izazvala pravu uzbunu u Republici Srpskoj, koju su, doduše, medijski “prekrili” neki drugi događaji, uklopljeni u predizbornu kampanju koja je u punom jeku.
“OVO JE NASILJE”
“Ta odluka Suda Bosne i Hercegovine jeste politički motivirana i ona ne može biti održiva. Mislim da se približavamo trenutku kada će Republika Srpska donijeti svoj zakon, kojim će reći da više neće sprovoditi odluke Suda Bosne i Hercegovine, jer se i nije pokazao kao mjesto pravde, nego mjesto nepravde. Ovo je vraćanje u crne dane ovog prostora, kada je za vrijeme otomanske imperije jedan čovjek i tužio i sudio”, kategoričan je entitetski predsjednik Milorad Dodik.
Naglasio je da Sud koji je formiran vanustavno krši Ustav, jer je imovina u Bosne i Hercegovine podijeljena Dejtonskim sporazumom, u kome je jasno rečeno da samo ono što je izričito dato Bosni i Hercegovini pripada Bosni i Hercegovini, a da sve drugo mora da bude dogovor strana.
“Taj dogovor nije postojao, a sud presuđuje. Ovo je nasilje. Sud Bosne i Hercegovine je instruiran i mislim da je svima jasno da moramo da se okupimo i da se borimo protiv takvog djelovanja”, istakao je Dodik.
Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević upozorio je da je drugostepenom presudom Sud Bosne i Hercegovine prekršio Ustav Republike Srpske, a prema kome je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva, a da Sud Bosne i Hercegovine nije nadležan da rješava pitanja u vezi sa imovinom
Pitanje je veoma logično: Kako će se Republika Srpska odcijepiti od Bosne i Hercegovine bez Brčko distrikta (u kojem je vojna imovina već uknjižena na distrikt) i bez 41 vojnog kompleksa koji pripadaju (ili će pripadati) državi Bosni i Hercegovini, raspoređenih po čitavoj entitetskoj teritoriji, u kojima će NATO imati glavnu riječ?
“Protiv ovakve odluke, koja predstavlja pravni presedan, možemo se boriti svim pravnim sredstvima, pa čak i da idemo do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da spasimo imovinu Republike Srpske”, izjavila je glavni pravobranilac Republike Srpske Danijela Novaković.
Prema njenim riječima, da bi se imovina Republike Srpske mogla knjižiti, neophodno je da bude donesen zakon kojim bi se reguliralo knjiženje imovine na entitete i Bosnu i Hercegovinu.
Da ta odluka predstavlja kršenje Ustava, nasilje i ugrožavanje teritorije Republike Srpske poručili su svi entitetski zvaničnici. Za razliku od reakcija iz ovog entiteta, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Hrvatica Marina Pendeš, pozdravilo je presudu. A ono što je neuporedivo važnije, odnosno ono što je u čitavoj priči i najvažnije, Glavni štab NATO-a u Sarajevu pozdravio je odluku Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.
ČLANSTVO U NATO
NATO, međutim, ističe kako ona neće biti dovoljna da Bosna i Hercegovina aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO-u, za šta je uslov da 63 vojne lokacije na teritoriji Bosne i Hercegovine budu uknjižene na državu Bosnu i Hercegovinu. “Kako bi presuda bila sprovedena, potrebno je da pravna država funkcioniše i da se završe odgovarajuće pravne procedure za njeno sprovođenje”, istakli su.
“NATO saveznici spremni su podržati aktivaciju Akcionog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu čim se lokacije koje je Ministarstvo odbrane označilo kao neophodne za potrebe odbrane zemlje uknjiže kao imovina u vlasništvu države”, istakli su, uz napomenu da bi sprovođenje tog procesa smanjilo odljev sredstava koje Oružane snage koriste za čuvanje viška imovine.
Od 63 takva objekta u Bosni i Hercegovini 24 su već uknjižena na Bosnu i Hercegovinu i svi se nalaze na teritoriji entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, dok na teritoriji Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu nije uknjižen nijedan.
Ukoliko bi se sada dogodilo da se taj ogromni vojni kompleks uknjiži kao imovina Bosne i Hercegovine, a “Ministarstvo [odbrane] će, u saradnji s nadležnim institucijama poduzeti potrebne mjere radi primjene ove presude” saopšteno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, situacija ni u Bosni i Hercegovini, ni u Republici Srpskoj nikada više neće biti ista.
Šta ako se tragom toga i ostalih 40 vojnih kompleksa, odnosno kasarni, uknjiže kao imovina Bosne i Hercegovine u kojima će, kao i do sada doduše, biti smještene Oružane snage Bosne i Hercegovine, ali pod punim patronatom NATO-a?
O tome kako bi onda mogla jednog dana izgledati Republika Srpska, makar i pripojena Srbiji, o čemu njeni građani godinama slušaju, u Republici Srpskoj im niko ne objašnjava, niti iko na to ima odgovor, pa ni Dodik.
A, pitanje je veoma logično i bitnije od bilo kakve priče o nekom referendumu, bilo koje vrste, pa i onom o njenom odcjepljenju: Kako će se Republika Srpska odcijepiti od Bosne i Hercegovine bez Brčko distrikta (u kojem je vojna imovina već uknjižena na ovaj distrikt) i bez 41 vojnog kompleksa koji pripadaju (ili će pripadati) državi Bosni i Hercegovini, raspoređenih po čitavoj entitetskoj teritoriji, u kojima će NATO imati glavnu riječ? Samo prostor vojnog kompleksa na Manjači kod Banje Luke čini gotovo jedan posto entitetske teritorije, a ni takav kompleks u Kalinoviku nije ništa manji.
TRGOVINA POLITIČKIH ELITA

Za sada, naravno, o tome građanima niko ne želi da govori, nego se i to pitanje nameće kao jedna od ključnih predizbornih tema, a krivicu sa, otvoreno pripisanom izdajom, Dodik i ovaj put pripisuje entitetskoj opoziciji, koja, pak, na nivou države učestvuje u vlasti.
“Izdajnička politika lidera Srpske demokratske stranke Mladena Bosića i njegove bulumente mora da prestane. Da nisu ohrabrili Bošnjake da donose ovakve odluke i da se ponašaju na ovaj način, ovo se ne bi dešavalo. Prije njih ne možete da nađete nijednu odluku Suda Bosne i Hercegovine koja je donesena na ovako ogavan, vanustavan i nezakonit način”, kategoričan je Dodik.
U svakom slučaju, predmet knjiženja vojne imovine naći će se među onim neriješenim problemima kojima će pseudopolitičke elite nastaviti trgovati u budućnosti, bez ikakve želje, kompetentnosti i vizije da se bilo kojem problemu pristupi promišljeno, dugoročno i na opšte dobro i države i građana koje, navodno, zastupaju, kao što je to bilo i do sada.
(TBT, NEWSWEEK.RS)