Od danas u Beču na snazi nove mjere: Najviše pogođene necijepljene osobe, evo što sve vrijedi

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig prošli je utorak odlučio da će Beč od 1. listopada pooštriti određene mjere. Nove mjere se ponajprije odnose na noćnu gastronomiju i događaje, ali i neke druge društvene sfere. Glavnina mjera se ponajviše odnosi na necijepljene osobe. Važno je istaknuti i uvođenje tzv. 2,5G (cijepljeni, oporavljeni i testirani PCR testom) pravila u svim područjima na kojima se prethodno primjenjivalo pravilo 3G.

Ludwig je prošli tjedan još jednom naglasio važnost cijepljenja te činjenicu da će Beč učiniti sve da poveća stopu cijepljenja u glavnom gradu. Gradonačelnika Beča prvenstveno zabrinjava stanje na jedinicama intenzivne njege. Ludwig je istaknuo i da starost pacijenata na intenzivnoj njezi opada, te da više od 90 posto nije cijepljeno.

Od 1. listopada u Beču će se primjenjivati ​​sljedeće mjere:

2G pravilo (cijepljeni / oporavljeni) za sve događaje s preko 500 ljudi (unutarnji i vanjski događaji)
2G pravilo će vrijediti za noćnu gastronomiju
Za događaje preko 25 osoba bit će potrebno 2,5 G pravilo (cijepljeni, oporavljeni ili testirani PCR testom)
FFP2 maska ​​obvezna za sve kupce u maloprodaji
2.5G pravilo primjenjivat će se u svim područjima na koja se prethodno primjenjivalo 3G pravilo (kao što su ugostiteljski objekti ili uslužne djelatnosti poput frizerskih salona, salona za ljepotu itd…)
Nema promjena u važećim propisima za djecu do 12 godina

Razlog pooštravanja mjera je zabrinjavajući razvoj popunjenosti bolničkih kreveta u odjelima za normalnu i intenzivnu njegu.

“Pacijenti su sve mlađi. U Austriji imamo prenisku stopu cijepljenja. To je također posljedica činjenice da je cijepljenje u Austriji bilo politiziranije nego u drugim zemljama. Ne mogu isključiti daljnje mjere ako se razvoj situacije pogorša. Zato još jednom apel – molim vas idite se cijepiti! To je najbolja zaštita od korone! Za sebe i one oko sebe”, pojasnio je Ludwig prošli tjedan.