Published On: Pon, pro 31st, 2012

OD 10 DO 60 FENINGA PO KUTIJI: U BiH od sutra novo poskupljenje cigareta

Od 1. siječnja 2013. godine u Bosni i Hercegovini većina cigareta će poskupjeti od 10 do 60 feninga po kutiji, međutim, i pored povećanja trošarina, neke će se zadržati na “starim” cijenama.
Poskupljenje cigareta je nastavak usklađivanja trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji, a koja je stupila na snagu primjenom novog Zakona o trošarinama koji je na snazi od sredine 2009.
Svi porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta u Bosni i Hercegovini bili su dužni popisati zalihe cigareta na dan, 1. siječnja 2013. godine, i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) do 10. janaura.
Također, dužni su, na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama, obračunaju trošarinu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10.januara 2013. godine uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene trošarine, na jedinstveni račun UIO.
Inspektori UIO vršit će kontrolu popisa zaliha, obračuna razlike trošarine i uplate u predviđenim rokovima, upozorava u izjavi za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.
Kovačević podsjeća da je Upravni odbor UIO u rujnu donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će biti primjenjivana od 1. siječnja naredne godine, a kojom se proporcionalna trošarina obračunava po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksan trošarina od 0,75 KM za pakiranje od 20 komada cigareta.
Ukoliko je proporcionalna i fiksna trošarina niža od minimalne akcize, Kovačević ističe da se mora primjenjivati minimalna akciza u iznosu od 1,82 marke po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.
Kovačević podsjeća da je to usklađivanje predviđeno do 2014.godine, kada bi minimalna akciza po kutiji cigareta trebala iznositi 2,60 KM.