Published On: Sun, Aug 23rd, 2015

OČEKUJU SE MIGRANTI: Granična policija na potezu Bijeljina-Trebinje u pripravnosti

Jedan val izbjeglica mogao bi stići i u BiH.
Očekuje se da će kolona koja ide preko Makedonije i Srbije ka Mađarskoj potražiti alternativne prace, preko Bugarske, Rumunjske i BiH. Kako većina izbjeglica nema bezvizni režim s BiH, za očekivati je sličan scenarij kao i na makedonskoj granici. Građani, s druge strane pozivaju na humanost, i apeliraju da se pomogne izbjeglicama.
Većina izbjeglica dolazi iz zemalja koje s BiH nemaju potpisan bezvizni režim. Što znači da bez pozivnog pisma, odnosno vize ne mogu boraviti u BiH. Granična policija morat će zaustaviti sve koji pod takvim okolnostima pokušaju ući u zemlju. Već sada graničari na potezu Bijeljina-Trebinje su u stanju pripravnosti. Osim toga i inspektori Službe za poslove sa strancima su na terenu, prenosi TV1.ba.
Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima: Znači 24 satna kontrola svih objekata, svih lica na graničnom području i bilo koji migrant će biti vraćen po sporazumu, ili će biti smješten u imigracijski centar te nakon obavljene procedure biti vraćen u zemlju iz koje dolazi.
Građani s druge strane poručuju da izbjeglicama treba pružiti pomoć. Kažu, ne plaše se izbjeglica, jer svi u BiH, izravno ili neizravno, znaju što znači biti prognan. U ovom trenutku, malo je stvari koje građani BiH mogu učiniti za kolone izbjeglica, ipak  spremnost postoji.
Bosna i Hercegovina ima imigracijski centar, u njega može stati 150 imigranta, osim toga, postoji i azilantski centar, koji ukupno ima 300 mjesta. U oba centra već sada borave imigranti i azilanti. Dodatne kapacitete za smještaj, poput prihvatnih centara još uvijek nemamo.