Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

Očekivana odluka Suda u Haagu: Ostaje problem zloupotrebe ovlaštenja

Svi smo znali da će se upravo tako nešto dogoditi, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru, kazao ..

je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i rekao da je odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time riješen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem – zloupotreba ovlaštenja u BiH.

Dodik upozorava da je ovom odlukom samo jedan problem riješen, te ostaje onaj glavni – zloupotrebe ovlaštenja, jer je neko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva BiH u sarajevsku Vijećnicu i da saglasnost za djelovanje nekadašnjem agentu BiH pred sudom u Haagu Sakibu Softiću.

Predsjednik je istakao da nema povjerenja u Tužilaštvo BiH, zbog čega poziva Tužilaštvo Republike Srpske da protiv Softića pokrene krivični postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlaštenja, kako bi se cijela ta situacija “raščistila”.

– Oko tog pitanja je postignut određeni nivo jedinstva u Srpskoj, iako nismo uspjeli da u Narodnoj skupštini obezbijedimo jedinstvo svih. Neki su odmah sljedeći dan potrčali u Savjet ministara BiH i pokazali da nisu dostojni da predstavljaju Republiku Srpsku, niti da bilo šta učine, smatra Dodik.

On je dodao da upravo ovakva odluka suda u Haagu pokazuje koliko je Republika Srpska bila u pravu i da se zbog toga ne smije odustati od ovog pitanja, jer ovaj slučaj nije riješen.

– On je tek počeo, jer je suština u lažnom predstavljanju i obmanjivanju javnosti. Dobro je što je to i urađeno, svi smo znali da će se to desiti, čak mislim da je i Bakir Izetbegović o tome na taj način razmišljao, ali nije dobro što se uvela nova praksa – odlučivanje jednih u ime svih. To ne može da se dozvoli, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra i da je SDS pogriješio kada nije prihvatio jedinstven nastup u smislu reagovanja na ovu situaciju. “Mislim da se ponovo moramo vratiti ovom pitanju zloupotrebe u predstavljanju BiH”, zaključio je Dodik.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer