Published On: Čet, ožu. 9th, 2017

OĆE, NEĆE, CRNADAK KAŽE NEĆE: BIH se ne će raspasti

“Naravno da Bosna i Hercegovina nije pred raspadom”, rekao je u intervjuu za Anadoliju Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH..

…odgovarajući na konstatacije koje se ovih dana iznose u javnosti, a dovode se u vezu sa navodnom izjavom ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka i nekadašnjeg visokog predstavnika za BiH da je stanje na Zapadnom Balkanu kritično, te da dvjema zemljama prijeti raspad, od koje je jedna BiH.

“Ne mislim da će do toga doći. Mislim da se na ovom primjeru revizije tužbe BiH protiv Srbije pokazalo ustvari koliko je važno da se držimo Ustava BiH, da se držimo zakona, da se držimo potrebe za unutrašnjim dogovorom i potrebe za poštovanjem ovlaštenja i prava druge i treće strane u BiH. Onog momenta kada se tu napravi faul, sportskim riječnikom kazano, onog momenta kada tu dođe do debalansa, odnosno ugrožavanja balansa koji je uspostavljen Daytonom i Ustavom BiH i zakonima onda smo u problemu. To se zapravo sada demonstriralo”, rekao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova kaže kako je vidio da je njegov slovački kolega Miroslav Lajčak dao jednu izjavu, te da je kasnije išla jedna vrsta objašnjenja da nije baš najbolje interpretirana.

“Tako da bih se suzdržao od komentara njegove izjave dok se ne čujem ili ne vidim sa njim, a biće to uskoro. Želim da vidim šta je imao tačno na umu, jer on je definitivno prijatelj BiH, neko ko to dobro razumije, zna dosta ljudi lično ovdje, uvijek je dobro informisan i volio bih da čujem tačno šta su mu razmišljanja i šta je htio da kaže prije nego što bi dao neki komentar”, rekao je, između ostlaog, i intervjuu za Anadoliju ministar vanjskih poslova BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer