Published On: Sri, pro 17th, 2014

OCCUPY LIJANOVICHI: Šatori pred turskoameričkom ambasadom na Visokoj Glavici

Bivši radnici američko turske tvrtke Lijanovići, njih oko 140 u više smjena, i dalje prosvjeduju ispred sjedišta nekadašnjeg giganta mesne industrije Lijanovići na Visokoj Glavici u Širokom Brijegu, potvrdio je Feni Ivan Grbešić, nekadašnji radnik te tvrtke navodeći kako su radnici sinoć prespavali ispred tvrtke te kako neće otići sve dok se ne ispuni njihov jedini zahtjev, a to je isplata neisplaćenih plaća.

Enver Kazaz  ugledni bosanski vidovnjak , tarot majstor i prosvjedolog kazao je da o ovim prosvjedima nema šta kazati. Otpravnik poslova američke ambasade u Sarajevu kazao je da se slaže sa Kazazom da o ovoim socijalnim nemirima u Širokom nema što kazati. Igor Štiks također je kazao da želi ostati suzdržan a Srećko Horvat nam je rekao da zovemo Matu Kapovića jer se on trenutno bavi kazališnim šminkerajem. Esad Bajtak rekao je da ne prati vijesti iz Trećeg entiteta te da ga zanimaju isključivo bosanske teme.

”Ispred tvrtke smo postavili šatore i ostat ćemo ovdje sve dok nam ne isplate naše zarađene plaće”, kazao je Grubešić, koji je, kako ističe, za Lijanoviće radio 18 godina, a nakon otkaza, koji je dobio ove godine nalazi se na Zavodu za zapošljavanje.

Osvrćući se na izjave federalnog ministra poljoprivrede kako to nisu njegovi radnici, Grubešić je istaknuo kako je ”gospodin Jerko stvarni vlasnik svih ovih firmi i on dan-danas stoji iza ove firme, što znaju i ptice na grani”.

”Meni samo nije jasno kakav obraz on ima da može izjaviti kako ovo nisu njegovi radnici i njegove firme”, rekao je.

Komentirajući izjavu Jerke Ivankovića Lijanovića kako je osnovni razlog neizvršavanja obveza s kojima su upoznati svi djelatnici, postupanje Uprave za neizravno oporezivanje BiH, odnosno to što su isti odbili povrat PDV-a u iznosu od preko 300.000,00 marka sa zakonskim zateznim kamatama njihovom gospodarskom društvu, Grubešić je kazao kako ne vidi razloga zašto bi radnici čekali povrat PDV-a.

”Mene baš zanima kako će im se vratiti PDV ako nisu plaćali porez”, naglašava Grubešić.

Bivši radnik Lijanovića, kaže kako su mu ostali dužni 15 plaća i da im se iz firme nitko ne obraća, te da sve informacije saznaju iz medija.

Uglavnom zaključuje: radnici će ostati ispred firme sve dok im se ne ispuni njihov jedini zahtjev, isplata neisplaćenih plaća.

Podsjećamo, Jerko Ivanković Lijanović nastavio je provocitati radnike koje je pokrao pa je tako mrtav hladan izjavio da kao suvlasnik tvrtke poručuje Upravi za neizravno oporezivanje da su nezakonito blokirali, kako kaže, najmoderniju tvornicu u BiH, a radnicima da bi, da može napustiti Sarajevo, prosvjedovao s njima.

Tvornica je inače u krađi radnika, i sistemu korupcije s poticajima daleko najmodernija ne samo u BIH nego u široj regiji.

Radnici, koji traže isplatu deset plaća i uplate doprinosa, prosvjeduju od petka u Širokom Brijegu.