Published On: Uto, lip 22nd, 2021

Oca su joj ubili talibani. Kirurginja govori devet jezika i zabija za novu domovinu

DA PANDEMIJA prošle godine nije potpuno razbucala svjetske sportske kalendara, ovih bi se dana za titulu najbolje europske ekipe, umjesto nogometaša, borile nogometašice. Među njima bi bila i Nadia Nadim, danska reprezentativka, buduća kirurginja, nova prvakinja Francuske te jedna od najfascinantnijih i najutjecajnijih žena u sportu.

Kad se u svrhu trivije slažu idealne momčadi od igrača koji su dio života proveli u izbjeglištvu, njihovi neizostavni članovi su Luka Modrić i Dejan Lovren. Nadia Nadim predvodnica je takvih ekipa u konkurenciji nogometašica.

Danas 33-godišnjakinja, rođena je u Afganistanu, čiji je talibanski režim, kad je imala 11 godina, smaknuo njenog oca, vojnog generala. Nakon toga je s majkom i četiri sestre uspjela pobjeći iz zemlje i skrasiti se u Danskoj. Tamo je počela njena nogometna priča.

“Nakon dva mjeseca stigle smo u Dansku, napaćene, iscrpljene i gladne. Ugledao nas je policajac i donio nam malo banana, mlijeka i tosta. Bila je to mala gesta, ali i najljubaznija stvar koju je itko ikad napravio za mene”, prisjetila se Nadim, držeći govor na jednom eventu prije tri godine.

Izbjeglički kamp bio je vrlo blizu nogometnih terena na kojima su igrala lokalna djeca. Tamo ih je gledala kroz ogradu i željela biti poput njih. Ali ona i njeno društvo nisu imali loptu, pa su preko noći u šumici uz terene tražili one koje su završile preko ograde. No nogomet koji su igrala djeca u kampu bio je čisto udaranje i naganjanje lopte, a ona je uskoro poželjela nešto više, strukturiranije, organiziranije. Počela je tek sa 17 godina, ali danas je jedna od najboljih na svijetu.

Osim u Danskoj, igrala je u Americi, u Manchester Cityju, a prošle dvije godine u PSG-u, s kojim je početkom mjeseca osvojila prvi, povijesni naslov prvakinja Francuske. Za dansku reprezentaciju odigrala je 98 utakmica i postigla 38 golova, među kojima i jedan u finalu Eura 2017., koje je Danska ipak izgubila od domaće Nizozemske 4:2. Prošlog je listopada zabila dvaput i bila igračica utakmice u gostujućoj pobjedi nad Italijom koja je odvela Dansku na idući Euro, prebačen na 2022. U profesionalnoj karijeri već je postigla više od 200 golova.

Dok je gradila nogometnu karijeru, paralelno je studirala medicinu, iako su je uvjeravali da mora birati između te dvije branše. Prošle je godine kao stažistica asistirala prilikom jedne rekonstruktivne operacije. Iako je danas jedna od najbolje plaćenih nogometašica svijeta, odbijala je ponude koje bi je učinile baš najplaćenijom.

“Ne igram zbog novca. Dovoljno ću zaraditi u budućnosti kao liječnica”, objašnjavala je.

Danska joj je dala priliku za novi početak, normalan život i uspjeh u svim poljima na kojima ga je poželjela. Trebala je čekati do punoljetnosti da se prijavi za dobivanje državljanstva, koje joj je odobreno dvije godine kasnije. FIFA joj isprva nije dopuštala nastupe za Dansku zbog pravila da mora proći pet godina od dobivanja državljanstva prije debija, ali nakon žalbe saveza ta je odluka poništena i Nadim je odmah postala jedna od glavnih igračica reprezentacije svoje nove zemlje.

Osim što je vrhunska nogometašica i buduća kirurginja, Nadia Nadim tečno govori devet jezika, Forbes ju je 2018. uvrstio na popis 20 najutjecajnijih žena u sportu, a izabrana je i za osobu godine u Danskoj.

Prije dva tjedna potpisala je ugovor s Racing Louisvilleom, pa će se nakon četiri godine vratiti u SAD. No, nije zaboravila svoju prošlost, djetinjstvo u izbjegličkom kampu u kojem se prvi put u životu susrela sa sportom i knjigama. U suradnji s PSG-om i humanitarnom organizacijom KLABU pomaže organizirati sportske klubove u izbjegličkim kampovima diljem svijeta i vjeruje da će se već na početku 10.000 djece početi baviti sportom.

“Dok smo bježale iz Afganistana, u glavi mi je bila samo želja za preživljavanjem i nada u bolje sutra. Vjerujem da je tako i mnogima od te djece”, objasnila je u razgovoru za CNN.

Sad toj djeci želi dati priliku da kroz sport pronađu put u bolje sutra. Ili kroz edukaciju. Ili kroz oboje, kao što je uspjela i ona sama. Čak i kad su joj govorili da mora birati između nogometa i medicine.

“Nikad nemojte dopustiti da vam netko oduzme snove”, poručila je Nadim.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x