Published On: Sub, tra 15th, 2017

Obustavljen kazneni progon Ante Jelavića

Tri i pol godine nakon što je USKOK podigao optužnicu protiv Ante Jelavića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH, kojom ga se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti, tj. za ratno profiterstvo po Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, Županijski sud u Splitu donio je rješenje o obustavi kaznenog progona protiv Jelavića i to zbog apsolutne zastare, objavila je Slobodna Dalmacija.

Odgovorna osoba

Jelavića se teretilo da je 20. ožujka 1996. u Grudama, kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne i osoba ovlaštena za odlučivanje o raspolaganju novcem koji je MORH Hrvatske doznačio Ministarstvu Republike Herceg-Bosne radi obrane hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH, omogućio Ivici Rajiću značajnu nepripadnu korist.

Rajić je nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a za Kiseljak, Kreševo i Vareš, koji je bio osuđen u Haagu za ratni zločin u Stupnom Dolu na 12 godina zatvora, a po USKOK-ovoj optužnici Jelavić je bez ikakve pravne osnove donio odluku da se iz sredstava Ministarstva obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne isplati 739.083,41 kuna, i to tvrtki “Mepling” d.o.o., čime je Rajiću kupljen stan od 90 četvornih metara u Splitu. USKOK je tvrdio da je za taj iznos oštećeno Ministarstvo obrane HRHB.

Apsolutna zastara

Splitski Županijski sud utvrdio je, nakon pripremnog ročišta, da je nastupila zastara. Naime, djelo za koje se Jelavića teretilo počinjeno je 20. ožujka 1996. u Grudama. Tužiteljstvo u Mostaru je 5. listopada 2011. hrvatskim kolegama podnijelo zamolnicu za preuzimanje kaznenog gonjenja i suđenja okrivljenom Jelaviću. Nakon preuzimanja, 26. travnja 2012. naloženo je provođenje istrage.

Prema obrazloženju suca Mlađana Prvana, prva postupovna radnja radi progona počinitelja donesena je 16 godina i mjesec dana nakon počinjenja djela. No, već šest godina prije te “prve postupovne radnje”, 20. ožujka 2006., nastupila je relativna zastara progona (10 godina od počinjenja djela). Aposlutna zastara progona, pak, u Jelavićevu je slučaju nastupila 20 godina od počinjenja djela, odnosno 20. ožujka 2016. U konkretnom slučaju, tzv. relativna zastara nastupila je već 20. ožujka 2006., tj. prije stupanja na snagu izmijenjenog Ustava RH, kao i prije donošenja Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva, pretvorbe i privatizacije koji je stupio na snagu u lipnju 2011.