Published On: Pon, stu 1st, 2021

OBRIJALO GA: Pao Izetbegovićev zahtjev za bradicama i hidžabima u Oružanim snagama BIH


Izetbegović je praktično tražio da se promijeni dezen Oružanim snagama BIH i da ta europska vojna postrojbica (radi se o jako malenom broju ljudi u odnosu na broj stanovnika BIH)  izgleda “više građanski” Takorekuć  “multikulturalno”. Zloguki će reći da uvaženog majorizatora Hrvata puca nostalgija za slavnom postrojbom El Mudžahid i još slavnijom 7-om muslimanskom pa da želi obradatiti vojsku i potaknuti određene reminiscencije na najslavnije dane naše povijesti.

Da se svi sjetimo kako su slavni El i slavna Sedma sa 23% BiH uspjeli pokoriti VRS i HVO te osloboditi dvije zgrade u NYC od zlog kapitalističkog i antihumanističkog sustava.

Šef SDA je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti. To je razuman potez g. Izetbegovića. Kad ti je dinastija toliko na vlasti a narod sve nervozniji i gladniji nudiš mu dezen, promjenu stylinga, hejt prema Hrvatima, Srbima, stalan strah od komšija. Ako ne ide s izgradnjom tvornica, s progresom, ponudiš mu razlog postojanja kroz otpor prema virtualnim neprijateljima i stručno oblikovanu bradicu po šerijatskim principima.

Izetbegović je apelaciju napisao u formi da ona bude odbijena kako bi kasnije s Poljina, iza moćne trpeze u još moćnijem objektu dinastije Izetbegović, mogao narodu poslati poruku da je evo siroti Bošnjak u svojoj državi, obespravljen da se oblači i šiša kao musliman i to u svojoj vojsci i na svojoj zemlji.

Kako je planirao tako je i bilo.Ministarstvo obrane BiH u odgovoru na apelaciju u cijelosti je osporilo navode iz njegove apelacije. Bakir sada može nastaviti govoriti o ograđivanju Bošnjaka bodiljikavom žicom te naručiti nove autoviktimizacijske psihosomatične narative od Reufljagić d.o.o. – pogon za proizvodnju debila.

Ovo nije prvi put da vojno zapovjedništvo u BIH naređuje brijanje brada. Prvi koji je to učinio na tlu BIH bio je Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac koji je zabranio vojnicima VRS da nose brade te ih je kažnjavao za nošenje četničkih obilježja. Njegove ubojice u Srebrenici i ne samo u Srebrenici morali su biti ubojice čistih bijelih lica. Vidimo dakle da čistoća i urednost vojnika u BIH ne jamči nužno i čiste načine borbe. No kako je Ratkova vojska danas dio službene vojne strukture OS BIH može se kazati da Ministarstvo Obrane BIH, glede problematike brada, nastavlja s Mladićevim estetskim pristupom kada je u pitanju identitet vojnika.

Lider SDA zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva obrane koja je smatrala da je diskriminirana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab. Pored Mujanovićeve, sudovi su odbacili i tužbe nekoliko muških pripadnika OS BiH koji su tražili da im se omogući nošenje brade.

MO BiH u odgovoru na Izetbegovićevu apelaciju navelo je kako Pravila službe kažu da “vojna lica moraju uvijek biti uredno odjevena, obrijana i podšišana”, kao i da “žene, vojna lica moraju kosu uredno održavati da im ne smeta pri izvođenju obuke, nošenju zaštitne maske, šljema i druge opreme, odnosno prilikom obavljanja dužnosti”.

Pravila službe OS BiH kažu da je nošenje brade dozvoljeno samo za vjerske službenike, pri čemu brada mora biti uredno održavana, dok je šišanje na nulu na dobrovoljnoj osnovi i ne može biti naređeno.

– Upotreba zaštitne opreme koja nužno uvjetuje obrijano lice ne ostavlja prostor za udovoljavanje zahtjevu pojedinaca da nose bradu – navedeno je u odgovoru na apelaciju Bakira Izetbegovića.

– Pitanje vjerskih aktivnosti i sloboda u OS BiH uređeno je Zakonom o službi u OS BiH, u kojem se određuje da se organizacija vjerskih aktivnosti prvenstveno zasniva na objektivnim vojnim potrebama. Pozivanje apelanta na stav 4. Pravila službe u kojem navodi da je za rješavanje ovog pitanja trebalo konsultirati Islamsku zajednicu predstavlja jednostran i ciljan pristup u gledanju na navedeni problem. Tvrdnje koje se temelje na nalazu vještaka u konkretnom pojedinačnom slučaju ne mogu biti osnova za prihvaćanje pravila ponašanja u OS BiH, jer rješavanje takvih pitanja nužno pretpostavlja široku raspravu koja podrazumijeva ozbiljnu studiju – navedeno je u odgovoru MO BiH.

Zamjenik ministra obrane Mirko Okolić kaže za Glas Srpske kako se vojna lica prilikom obuke za vojnu službu upoznaju sa svim propisima koji su u vezi sa njihovim pravima i obavezama.

Oni nakon završene obuke potpisuju ugovor o profesionalnoj vojnoj službi te na takav način prihvaćaju profesionalnu službu uz poštovanje svih propisa u MO i OS BiH. Svaki naknadni pokušaj nametanja privatnih interesa i prava kojima bi se pravila ograničenja za upotrebu postrojbi i pojedinaca ili razbijao kohezijski ambijent neophodan za izvršenje zadataka OS nije prihvatljiv i narušava borbenu spremnost – kaže Okolić, dodajući kako je to navedeno i u odgovoru na apelaciju Bakira Izetbegovića.

Prema njegovim riječima, doslovna primjena odredbi Europske konvencije o ljudskim pravima obesmislila bi Oružane snage kao instituciju i onemogućila vršenje njenih osnovnih funkcija.

Na službi u OS nalaze se lica koja su bezuvjetno prihvatila ograničenje ljudskih prava i osnovnih sloboda koja su im unaprijed poznata te bilo kakvo mijenjanje stavova i uvjerenja pojedinca nije prihvatljivo ukoliko narušava red, koheziju i operativnu spremnost – ističe Okolić.

Više o povijesti brada u vojnim frakcijama BIH:

Izvor: http://al-haqcentre.blogspot.com/2019/06/kemaraan-ftf-dalam-gerakan-mujahidin.html

 

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Miko
Miko
29 dana prije

U VRS koja ce egzistirati u sastavu: tri cete za svecanosti, pet helikoptera za prevoz (istovremeno kao podrska vatrogascima). Dva aviona za pozare. Obuka mladih obavezna poput one u Izraelu. Ugovor sa Srbijom o bebjednosti. Bez brada naravno!

Kiklop
Kiklop
29 dana prije

Babina gradjanska drzava…Gori od babe…

Bruce Lee.
Bruce Lee.
29 dana prije

Ima on takvu vojsku Maoča gornja donja ,kmeee jarče

Jurica
Jurica
29 dana prije

Hoće građansku državu? Ma kome vi svilu kroz uši provlačite?

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Jurica
29 dana prije

Baš tako ,pričaju priče za malu djecu.

Sabahudin.P
Sabahudin.P
29 dana prije

Specijalne snage mu izgledaj ovako “ZABRADATILI”

Last edited 29 dana prije by Sabahudin.P
icoo
icoo
29 dana prije

On ce iz trezora da vodi bitke..najveca je budala ko mu vjeruje i ko je glaso za budalu..da se angazuje za dobrobit svih naroda on kao patak po gohvnima uvijek isto..

Milan
Milan
29 dana prije

Ne mogu da shvatim ove osmanlije, svojataju BiH koja je gruntovno 77% hriscanska.