Published On: Sub, kol 8th, 2015

Obnovljen hram u Prebilovcima u znak sjećanja na ustaške žrtve

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je uz sasluženje brojnih vladika i svećenstva posvetio Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.
Patrijarh Irinej, sa dvadeset vladika i 200 svećenika, prethodno je ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog dočekao litiju koja je donijela ostatke moštiju Svetih prebilovačkih novomučenika iz Doma kulture u ovom mjestu, gdje su bile smještene posljednjih deset godina.
Patrijarh je simbolično uzeo mali kivot sa moštima Svetih prebilovačkih novomučenika koji je u litiji nošen tri puta oko hrama, u kojem je istovremeno obavljena sahrana moštiju prebilovačkih mučenika, prenosi agencija Srna.
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima je sagrađen na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U lipnju 1992. godine hrvatska vojska minirala je Spomen-kosturnicu.
Pročitajte i Prebilovci – mjesto hercegovačkog srama 
Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni. Stali su u sedam kovčega i one su danas sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalemu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.
Na zidovima Hrama ispisana su imena stradalnika, među kojima i 826 stanovnika Prebilovaca koje je jedno od četiri najstradalnija sela u svijetu u Drugom svjetskom ratu. Hram u Prebilovcima sagrađen je uz dobru volju, razumijevanje i pomoć predsjednika Srpske Milorada Dodika, ali i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.
U Prebilovce je jutros stiglo nekoliko tisuća ljudi, među kojima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, članovi Vlade Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, načelnici istočnohercegovačkih općina, narodni poslanici, izaslanstvo iz Vatikana, akademik Matija Bećković, proslavljeni redatelj Emir Kusturica i brojne druge zvanice.
U Prebilovcima je u prvim danima kolovoza 1941. stradalo 85 posto življa, mahom žena, djece i staraca. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja. Srpska pravoslavna crkva kanonizirala je mučenike prebilovačke koji se slave 6. kolovoza kao Sveti prebilovački novomučenici, objavila je Srna.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare