Published On: Sat, Aug 8th, 2015

Obnovljen hram u Prebilovcima u znak sjećanja na ustaške žrtve

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je uz sasluženje brojnih vladika i svećenstva posvetio Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kod Čapljine, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.
Patrijarh Irinej, sa dvadeset vladika i 200 svećenika, prethodno je ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog dočekao litiju koja je donijela ostatke moštiju Svetih prebilovačkih novomučenika iz Doma kulture u ovom mjestu, gdje su bile smještene posljednjih deset godina.
Patrijarh je simbolično uzeo mali kivot sa moštima Svetih prebilovačkih novomučenika koji je u litiji nošen tri puta oko hrama, u kojem je istovremeno obavljena sahrana moštiju prebilovačkih mučenika, prenosi agencija Srna.
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima je sagrađen na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U lipnju 1992. godine hrvatska vojska minirala je Spomen-kosturnicu.
Pročitajte i Prebilovci – mjesto hercegovačkog srama 
Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni. Stali su u sedam kovčega i one su danas sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalemu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.
Na zidovima Hrama ispisana su imena stradalnika, među kojima i 826 stanovnika Prebilovaca koje je jedno od četiri najstradalnija sela u svijetu u Drugom svjetskom ratu. Hram u Prebilovcima sagrađen je uz dobru volju, razumijevanje i pomoć predsjednika Srpske Milorada Dodika, ali i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.
U Prebilovce je jutros stiglo nekoliko tisuća ljudi, među kojima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, članovi Vlade Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, načelnici istočnohercegovačkih općina, narodni poslanici, izaslanstvo iz Vatikana, akademik Matija Bećković, proslavljeni redatelj Emir Kusturica i brojne druge zvanice.
U Prebilovcima je u prvim danima kolovoza 1941. stradalo 85 posto življa, mahom žena, djece i staraca. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja. Srpska pravoslavna crkva kanonizirala je mučenike prebilovačke koji se slave 6. kolovoza kao Sveti prebilovački novomučenici, objavila je Srna.