Published On: Pon, lis 24th, 2016

Obnavlja se prvih šest povratničkih kuća u Bosanskom Brodu

Na području općine Brod u Bosanskoj Posavini u ponedjeljak je započela obnova prvih sedam obiteljskih kuća od kojih je šest namijenjeno za povratak Hrvata u sklopu regionalnog stambenog programa zbrinjavanja preostalih izbjeglica.
„Ukupna vrijednost projekata koji će se realizirati na području Republike Srpske je oko 70 milijuna maraka, a ovo što danas radimo u Brodu je dio Regionalnog programa za svega sedam od trideset kuća, koje će se graditi na prostoru općine Brod, a čija je vrijednost  oko 270 tisuća maraka“, rekao je, nakon susreta s predstavnicima općine i obitelji kojima se grade kuće, ministar izbjeglica i raseljenih osoba RS-a Davor Čordaš.
On je dodao da je ovaj projekt vrlo značajan te da je već zaživio u Derventi, a da se nada da će realizacija izgradnje sedam stambenih jedinica u Brodu biti završena do kraja ove godine.
Načelnik općine Brod Ilija Jovičić rekao je da snažno podržava povratak u Brod te da će se na ovaj način riješiti jedno vrlo važno pitanje, piše Hina.
Ovaj projekt je dio Regionalnog stambenog programa kojim je predviđena obnova obiteljskih kuća prognanicima koji 20 godina nakon rata nisu stambeno zbrinuti.
Za obnovu svake obiteljske kuće srušene u ratu izdvojeno je po 40.000 maraka (oko 200.000 eura), dok je općina Brod osigurati dodatno između 4.000 i 6.000 maraka za svaku obiteljsku kuću.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>