Published On: Pet, velj 26th, 2016

OBLJETNICA PROTJERIVANJA HRVATA IZ JANJEVA Tamošnja hrvatska zajednica nije izdržala velikosrpski nacionalizam

nov5a

Prije 23 godine, 26. veljače 1993. zbog velikosrpskih pritisaka vlasti Slobodana Miloševića protjerani su Hrvati iz kosovskog mjesta Janjevo. Preko dvjesto obitelji napustilo je Janjevo, a danas tamo živi tek stotinjak Hrvata. Katoličko mjesto i crkva u Janjevu spominju se već 1303. godine u pismima pape Benedikta XI. Janjevo su naseljavali uglavnom trgovci iz okolice Dubrovnika i Pelješca, a tamošnji stanovnici su održali katoličku vjeru i hrvatsku naciju unatoč naletima osmanske islamizacije stanovništva.

Katolička crkva u Janjevu obnovljena je 1856. godine, a od tad se održava i nastava na hrvatskom jeziku. Progoni Hrvata bili su žestoki 1920-ih, ali i 1948. godine. Velikosrpski i albanski nacionalizam gotovo je nasilnim putem sprječavao razvoj hrvatske zajednice u Janjevu, ali zahvaljujući naporima pojedinaca, osobito don Ante Bakovića, tamošnji su Hrvati i dalje ostajali čvrsti u zajednici i vjeri.

Nakon progona iz 1990-ih Hrvati iz Janjeva najviše su se naselili u Hrvatskoj, i to u Kistanje, koje zovu Novo Janjevo.

poskok.info

[Iz arhive TV Kalendara]Protjerani Hrvati s Kosova 26. veljače 1993. – 26. veljače 2016.

TV Kalendar

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>