Published On: Tue, Jun 13th, 2017

OBLJETNICA OSLOBOĐENJA: Dan kad su domaći antifašisti iz Sirije i Irana oslobodili Kakanj od ubačenih Ustaša


Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara nazočio je danas  sramotnom obilježavanju 25. obljetnice “stradanja” Ustaša u općine Kakanj. Rade se zapravo o oslobodilačkoj antifašističkoj akciji. I umjesto da ga bude sram jer predstavlja sve građane FBIH on je tamo išao.  Među ustaše.

Čak su za ustaše priredili i svetu misu! A tzv. “sveta misa” za sve poginule ustaše od kojih je oslobođen Kakanj, pred okupljenim članovima tih ustaških obitelji, članovima ustaških udruga proisteklih iz kako ustaše kažu “Domovinskog rata” i političkim ustaškim dužnosnicima, održana je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. To je bit će onaj Ivan ustaša iz Thompsonove pjesme.

Vijenci za poginule ustaše, da skandal bude gori. položeni su na središnjem spomen obilježju u Kraljevoj Sutjesci. Šta ima radit ustaško obilježje u našoj državi?

U bošnjačko-ustaškom sukobu, župa Ustaška Sutjeska je doživjela svijetlu pobjedu antifašizma, slavniju nego u turska vremena, nego u oba svjetska rata ili za vrijeme komunizma.

U prvoj polovici lipnja 1993. godine iznenada su došli naši saveznici, antifašisti – mudžahedini i bošnjačke trupe iz Bosanske Krajine, istočne Bosne i oslobodile Kakanj i Kraljevu Sutjesku.

Napad je bio strahovit, masovan i brutalan. Kakav pristoji pravim antifašistima. Čitav ustaški narod iz Kraljeve Sutjeske i Kaknja prebjegao je u tada još okupirani ustaški Vareš, oko 15.000 ljudi.

Antifašističke snage Armije RBiH potpomogunte savezničkim snagama Fudbalskog Športskog Kluba El Mudžahid oslobađali su  kakanjska sela i sela Kraljeve Sutjeske te ih palili i rušili na perifernim dijelovima kako bi se sela oslobodila od ustaških duhova. A ne zato da se to tek tako spali kako ustaše tvrde.

U selu Stupnice srušili su tada više od 60 ustaških kuća, u Kreševu 65, u zaselku Zajezdi. Kako bi se antifašistička borba nastavila antifašisti Armije BIH te antifašisti iz odreda El Mudžahid ponijeli  sve od hrane što se dalo jesti. Videorekordere, radijatore, crijep od kuća, koji se tada koristio kao dvopek itd.

U katoličkoj ustaškoj župi Kraljevoj Sutjeski potukli su više od 76 vjernika. Ustaša.  a 84 ustaše su ranjene. Pri posjetu sarajevskog nadbiskupa ustaše Vinka Puljića ustaškoj Kraljevoj Sutjesci, ne dugo nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, gvardijan franjevačkog samostana , također jedan ustaša mu je rekao: “Oče nadbiskupe, ustaša u Kraljevoj Sutjesci više nema”.

Danas ustaše tvrde da za ovu slavnu oslobodilačku akciju netko treba odgovarati i da nije u redu da samo ustaše odgovaraju na sudovima. To je dokaz da ustaše još ne shvaćaju što je antifašizam.

Poskok.info