Obljetnica „Oslobađanja juga Hrvatske” obilježena u Dubrovniku: To je bila strateška prekretnica u Domovinskom ratu

 

DUBROVNIK – Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u subotu u Dubrovniku da i nakon 30 godina treba pronositi istinu o nametnutom i neizbježnom, obrambenom i osloboditeljskom, a nadasve pravednom Domovinskom ratu, imajući na umu Držićevu misao – rat je ‘poguba ljudske naravi’.

Potpredsjednik Vlade RH ministar Medved je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića nazočio svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oslobađanje juga Hrvatske”.

„Operacija je iznjedrila niz vrsnih ratnih zapovjednika. Nažalost, mnogi više nisu s nama. Prisjećamo se ratnog zapovjednika obrane Dubrovnika generala Nojka Marinovića, koji je za života osigurao mjesto u hrvatskoj povijesti i srcima svih nas. Kao i naš general Janko Bobetko, vrhunski vojni strateg koji je uvijek bio uz svoje vojnike”, istaknuo je Medved, i sam sudionik operacija kao pripadnik 1. Gardijske brigade Tigrova.

Dodao je kako je Hrvatska prije 30 godina u obrani od agresije tražila pomoć Europe i svijeta, a danas pruža pomoć drugima.

Strateška prekretnica u Domovinskom ratu

Ratni zapovjednik obrane Dubrovnika Veselko Gabričević istaknuo je da su dubrovački branitelji herojskom obranom grada 1991. nanijeli srpsko-crnogorskom agresoru odlučujući vojni i politički poraz, a u oslobođenju hrvatskog juga 1992. godine uz njih, sudjelovale i brojne postrojbe iz cijele Hrvatske.

„Prvi put u Domovinskom ratu združeno su borbeno djelovale sve tri strane Oružanih snaga RH. Pritom je dubrovačka pričuvna 163. brigada sudjelovala u svim napadnim djelovanjima ravnopravno, rame uz rame, s gardijskim brigadama”, rekao je Gabričević.

Naglasio je da je operacija „Oslobađanje juga Hrvatske” bila strateška prekretnica u Domovinskom ratu, a na tom su iskustvu planirane i ostvarene operacije Maslinica, Bljesak i Oluja.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić, također sudionik vojno-redarstvene operacija, izjavio je kako je ta pobjeda bila ne samo pretpostavka miru na jugu Hrvatske, već i zaustavila prodor neprijatelja prema sjeveru.

„Ponosim se našom povezanosti, snagom, energijom, emocijom i vjerom koja nas je nosila. Pobjedom na jugu Hrvatske i u ostatku domovine pokazali se kako se sloboda ne može narodu oduzeti i kako je čast za nju se boriti, za nju živjeti i umrijeti”, rekao je Bačić.

Južno bojište

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić posebno je istaknuo značaj dviju brigada iz županije, 163. dubrovačke i 116. neretvanske.

„Ponosni smo na mudru politiku pomirbe prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svih ostalih sudionika, koji su u tom teškom vremenu bili na visini povijesne zadaće. Temelj je to samostalne i demokratske Hrvatske”, rekao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako Dubrovnik u Domovinskom ratu nikad nije pao, pri čemu su neizmjeran doprinos dali dubrovački branitelji na kopnu i na moru.

„Najlakše se i srcem brani ono što se neizmjerno voli. A južno bojište u punoj je mjeri očitavalo zajedništvo i povezanost hrvatskog čovjeka u obrani domovine. U operaciji oslobađanja borila se i pobijedila cijela Hrvatska”, poručio je Franković.

Ministri Tomo Medved, obrane Mario Banožić i kulture i medija Nina Obuljen Koržinek prethodno su na groblju Boninovo položili vijence za poginule u Domovinskom ratu. Sat vremena nakon njih vijence je položio i predsjednik RH Zoran Milanović.

Na Stradunu je održan mimohod postrojba koje su oslobodile jug Hrvatske i prezentacija Počasno-zaštitne bojne, a letački program održala je akrobatska grupa HRZ-a „Krila Oluje“.

U luci Gruž predstavio se taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga RH i MUP-a.

Program završava svetom misom u katedrali Gospe Velike i koncertom ispred katedrale.