Published On: Uto, lip 28th, 2016

Obljetnica čuvene snimke koja opisuje sav besmisao rata: “Oni hoće da se odcijepe, mi kao nedamo”

Istog  dana kad je u Osijeku mali crveni fićo prkosno stao ispred tenka JNA i tako ušao u povijest i legendu postavši simbol prkosa, u susjednoj Sloveniji došlo je do sukoba JNA i slovenske Teritorijalne obrane.

Među vojnicima JNA bio je tada 19-godišnji ročnik koji je u kamere tadašnjeg Jutela izrekao rečenicu koja opisuje sav besmisao rata i ubijanja.

Na snimci se vidi vidno preplašeni, golobradi mladić koji nema pojma zašto je tu gdje je i zašto mora pucati po Slovencima.

“Koliko ja kužim, oni kao hiće da se odcjepljuju, a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu. Ništa više. Ovo je opća ludnica, samo da živ ostanem. Gdje da ja pucam na nekoga ili neko na mene, to ne može nikako. Nijedan oficir nije poginuo, sve sami jarani. Samo da staroj kažem da sam živ i zdrav i da ću se ako Bog da vratiti”, rekao je 19-godišnji Bahrudin Kaletović koji je tog lipnja u Sloveniji vodio nečije tuđe bitke.

Bahrudinova ljudski jednostavna izjava upravo prosto opisuje sav besmisao bilo kojeg rata na svijetu. Bahrudin je rat preživio, ali sedam godina nakon ove snimke poginuo je u prometnoj nesreći nedaleko kuće.