Published On: Uto, ruj 10th, 2019

Objavljena mučna snimka posljednjih pola sata života saudijskog novinara u konzulatu u Istanbulu

U ponedjeljak je objavljen uznemirujući transkript audio snimke na kojoj se čuje razgovor novinara Jamala Khashoggija s pripadnicima saudijskog odreda smrti koji su ga prošle godine likvidirali u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

VTurski dnevni list Daily Sabah imao je pristup snimci turske obavještajne službe, a transkript komunikacije u konzulatu otkrio je o čemu je Khashoggi razgovarao s 15 članova tima za ubojstvo netom prije likvidacije u listopadu 2018. godine.

Khashoggi, novinar Washington Posta koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za vjenčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan.

Na jednoj snimci čuje se razgovor Mahera Abdulaziza Mutreba, višeg saudijskog obavještajnog službenika i tjelohranitelja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, i dr. Salaha Muhammeda Al-Tubaigyja, čelnog čovjeka Odjela za forenziku u saudijskoj obavještajnoj službi, koji se odvijao samo 12 minuta prije nego što je Khashoggi stigao u konzulat.

Mutreb: Je li moguće da tijelo smjestimo u torbu?

Al-Tubaigy: Ne. Preteško je. Oduvijek radim s leševima. Znam kako ih treba izrezati. Iako, nikad nisam radio s toplim truplima, ali i s tim ću lako. Obično stavim slušalice na uši i slušam glazbu kad režem leševe. Tijekom postupka si natočim kavu i pušim. Nakon što raskomadam tijelo, vi ćete dijelove tijela staviti u plastične vreće, staviti ih u kofere i iznijeti iz zgrade.

Al-Tubaigy je potom rekao da nitko od njegovih nadređenih ne zna što namjerava učiniti, kao ni da ga nema tko zaštititi. Na kraju razgovora Mutreb je pitao je li u konzulat stigla “životinja koju treba žrtvovati”, nakon čega neidentificirani član odreda za smrt kaže: “Stigao je”.

Ako je suditi po snimkama i reakcijama, Khashoggija je u konzulatu dočekalo poznato lice nakon čega su novinara odvela u jednu od prostorija.

Mutreb je tada Khashoggiju rekao da ga moraju vratiti u Rijad po nalogu Interpola. “Ovdje smo da vas odvedemo”, rekao je Mutreb.

Khashoggi je uzvratio da se protiv njega ne vodi nikakav postupak te da ga vani čeka zaručnica. Na pitanje ima li mobitel kod sebe, novinar odgovara da ima dva iPhonea.

Mutreb: Ostavite sinu poruku.

Khashoggi: Što da kažem svom sinu?

Mutreb: Napisat ćete mu poruku. Hajdemo probati; pokažite nam.

Khashoggi: Što da napišem – ‘vidimo se uskoro’?

Neidentificirani član odreda za ubojstvo: Skrati.

Mutreb: Napisat ćeš nešto poput: ‘U Istanbulu sam. Ne brini ako me nećeš uspjeti kontaktirati’.

Khashoggi: Ne bih trebao reći da sam otet.

Neidentificirani član odreda za ubojstvo: Skini jaknu.

Khashoggi: Kako se ovakvo što može odvijati u konzulatu? Neću ništa napisati.

Neidentificirani član odreda za ubojstvo: Skrati.

Khashoggi: Neću ništa napisati.

Mutreb: Napišite, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi mogli pomoći Vama jer, na koncu, odvest ćemo Vas natrag u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate što će se dogoditi.

Khashoggi: Ovdje je ručnik. Jeste li me drogirali?

Al-Tubaigy: Uspavat ćemo Vas.

Nakon što su ga drogirali, Khashoggi im je rekao da mu ne zatvaraju usta jer je astmatičar.

“Ne činite to, ugušit ćete me”, bile su zadnje Khashoggijeve riječi.

Ubojice su tada Khashoggiju preko glave stavili plastičnu vreću nakon čega se ugušio. Na snimci se može čuti borba ubojica s novinarom koji se guši, kao i njegov zadnji uzdah.

Potom se na snimci mogu čuti jezivi zvukovi obdukcijske pile kojom je  Al-Tubaigy komadao tijelo ubijenog novinara. Ovaj zvjerski postupak trajao je otprilike pola sata.

Ostaci Khashoggijevog tijela još uvijek nisu pronađeni. Turska je likvidaciju saudijskog novinara nazvala ubojstvom s predumišljajem koje su vodile saudijske vlasti, dok saudijski vlastodršci to negiraju. Brane se da je Khashoggi ubijen u akciji odmetnika.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare