OBJAVLJEN STARI VIDEO Većina džihadista koji su pozivali na pokolj u BiH poginula

Snimak plasiran u javnost putem selefijskog internet portala Vijesti Ummeta je, prema podacima policijsko-obajveštajnih agencija u BiH nastao u studenom prošle godine na sjeveroistoku Sirije, između gradova Manbij i El-Bab. Prema informacijama sigurnosnih agencija, većina bh. selefija koji pozivaju na džihad, ubijanje, podmetanje eksploziva ili trovanje neistomišljenika u BiH, Srbiji, Balkanu ili Europi – poginula je, javila je Federalna televizija.

Na snimku se tako mogu vidjeti Seid Čolić iz Tešnja i Alis Džemailjij iz Gnjilana, koji su poginuli u veljači ove godine tijekom jednog od zračnih napada kolicijskih snaga. Selefija na snimku potpisan kao Abu Safija el-Bosni, a koji između ostalog poziva na povratak džihadu, upozorava na lažnu demokraciju i ponovni pokolj širom BiH, zapravo je Abid Podbičanin iz Srbije, koji je također u Siriji poginuo početkom ove godine. Abu Džihad je Nihad Berković iz Kladnja i teško je ranjen u ožujku ove godine. Također, tu su Abu Muhamed, odnosno Jasmin Keserović iz Zavidovića, Ramo Grahović iz Velike Kladuše, Miralem Berić iz Zenice, Edin Alijev iz Sarajeva te Nermin Šabić iz Bosanske Krupe.

Dakle riječ je o dvadesetominutnom snimku koji je još prošle godine obradila arpska televizija El Hayat, a koji govori o balkanskim ratnicima u ISIL-u. Prema informacijama Tužiteljstva BiH, ovaj snimak za sada ne predstavlja nikakvu sigurnosnu prijetnju, jer je, kako su zaključile obavještajno-sigurnosne službe BiH, nastao prošle godine i pušten je samo kako bi uznemirio javnost pred dolazak pape Franje u BiH.