Iznenadna smrt supruge poznatog pisca Oscara Wildea, u dobi od 40 godina, zagonetka je na koju se pokušava pronaći odgovor već 116 godina. Različite teorije su se pojavljivale; od toga da joj je oštećena kralježnica nakon što je pala niz stepenice pa to toga da je od supruga dobila sifilis. Misterij je napokon riješen, piše […]

" />
Published On: Pet, sij 2nd, 2015

Obiteljska pisma razriješila zagonetku staru 116 godina!

Iznenadna smrt supruge poznatog pisca Oscara Wildea, u dobi od 40 godina, zagonetka je na koju se pokušava pronaći odgovor već 116 godina. Različite teorije su se pojavljivale; od toga da joj je oštećena kralježnica nakon što je pala niz stepenice pa to toga da je od supruga dobila sifilis. Misterij je napokon riješen, piše The Guardian.
Naime, Merlin Holland, Wildeov unuk, objelodanio je obiteljska pisma iz kojih se može zaključiti od čega je umrla Constance Wilde. Naime, u njima se navode simptomi koji se danas povezuju s multiplom sklerozom. No, očito je dvojica tadašnjih njezinih liječnika nisu bili u stanju dijagnosticirati iako je multipla skleroza tada bila prepoznata kao bolest.
Constance se liječila kod neimenovanog njemačkog doktora koji ju je liječio vrućim kupkama i strujom te kod Talijana Luigia Maria Bossija koji je vjerovao kako neurološke i mentalne bolesti može liječiti ginekološkim operacijama. Nakon jedne takve Constance je pala u komu i umrla. Bossija je na kraju ubio muž jedne od pacijentica koja je također umrla od njegovog noža.
Constance se udala za Oscara Wildea 1884., no nakon što je završio u zatvoru zbog homoseksualnosti 1895. pobjegla je s njihova dva sina u Europu, a prezime je promijenila u Holland.