Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor tzv. Armije BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u rujnu 1993. godine u Uzdolu. Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila. Vijeće je utvrdilo da je […]

" />
Published On: Pon, ruj 30th, 2019

OBITELJI ŽRTAVA POKOLJA NA UZDOLU: Tužni smo i razočarani; ostajemo jedni uz druge

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor tzv. Armije BiH, na 12 godina zatvora za zločin počinjen u rujnu 1993. godine u Uzdolu.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 29 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

– Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima”, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a obitelji žrtava su upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Žalosni smo, tužni, razočarani, poslije ovoliko godina čekanja… Sramota! Ostajemo jedni uz druge – kratko su za portal Rama-Prozor.info dali izjavu članovi obitelji poginulih./HMS/