Published On: Wed, Aug 5th, 2015

OBITELJ OTETOG HRVATA U ŠOKU: 'Prvi glas da je itko išta za našeg Tomu zatražio! Zamjena za nekoga? Pa to je strašno'

Obitelj otetog Hrvata Tomislava Salopeka, koji je u srijedu osvanuo u uznemirujućem videu egipatskih militanata povezanih s Islamskom državom, u potpunom je šoku.
– Prvi glas da je itko išta za našeg Tomu zatražio! Zamjena za nekoga? Pa to je strašno. I jučer su se neki naši čuli s bazom u Egiptu. Poslodavac stalno govori da nema dobrih vijesti. Svi su zabrinuti. Od trenutka kad je doznala da je otet, Tomičina žena totalno je izvan sebe. Živi u strahu i za sebe i za život ostalih članova. Toliko je shrvana da joj je pružena i psihološka pomoć. Stručnjaci su joj svaki dan na dispoziciji. O otmici ne razgovara ni sa kim jer i ne smije. Začahurila se u sebe. Svi se hvatamo za slamku, za bilo koju vijest koja kapne – prepun tuge i potpuno šokiran viješću koju smo mu rekli kazao nam je jedan od članova rodbine Salopekeovih.
Kao što smo već javili, Salopek je u videu koji je objavila skupina Sinajska provincija, koja se smatra ogrankom zloglasnog ISIS-a, pod prisilom u kameru odrecitirao nekoliko rečenica koje su mu otmičari očito izdiktirali.

‘Moje je ime Tomislav Salopek. Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. U braku sam s Natašom i imam dvoje djece. Radim za francusku kompaniju CGG, njihov ured u kairu u Egiptu, u ulici Madi.
Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima.
Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti’, govori Salopek u snimci.