Published On: Wed, Aug 5th, 2020

OBITELJ DONIRALA ORGANE RAJKO DUJMIĆ SPASIO JE NEKOLIKO ŽIVOTA: ‘TIM LJUDIMA TO JE NOVI ROĐENDAN’

Tri dana prije 66. rođendana legendarni glazbenik izgubio je životnu bitku nakon teške prometne nesreće, a do posljednjeg trenutka uz njega je bila supruga Snježana, koja je vjerovala u oporavak i puštala mu omiljenu skladbu. Za magazin Gloria otkrila je kako se osjećala kada su joj liječnici priopćili da Rajka više nema.

Veliki prijatelj Rajka Dujmića i njegove obitelj – skladatelj Nenad Ninčević otkrio nam je da je obitelj donijela humanu odluku o donaciji organa preminulog glazbenika.  “Snježana je s Tinom dogovorila da se Rajkovi organi doniraju. Mislim da je to vrlo humano i pošteno od njih”, rekao nam je potreseni Ninčević u razgovoru. Emotivno iznimno teško, ali humano i uzvišeno – poput njegove fine glazbe, ostao je i njegov posljednji čin. Zbog Rajka Dujmića nekoliko će ljudi ovaj datum slaviti kao svoj novi rođendan.

Human čin koji znači novi život

“Transplantacija je iznimno human čin. Organi se potrebitima doniraju prema medicinskoj indikaciji, idu osobama kojima su u tom trenutku najpotrebniji. Znate, u tom trenutku za te ljude organ znači novi život, novi rođendan. Hrvatska je unutar Eurotransplanta, mreže koja pokriva 135 – 140 milijuna ljudi, a po broju izvedenih operacija iznimno smo uspješna zemlja. Operacije transplatiranja izvode se brzo – ovisno o kojem organu je riječ i koliko on može izdržati do primatelja, no radi se o satima”, priča nam prof.dr.sc. Željko Župan iz KBC-a Rijeka, liječnik koji se posljednjih dana s kolegama borio za Rajkov život.