Published On: Čet, ruj 20th, 2018

OBITELJ ANDRIČIĆ: Prisiljeni smo iseliti iz Hrvatske jer je u pitanju život našeg Markice koji ima cerebralnu paralizu

“Više nemamo što čekati. Naprosto smo morali donijeti tešku odluku, a to je da moramo iseliti iz Hrvatske. Naime, život mog sina Markice je u pitanju i napravit ću sve da mu pomognem. Ako treba i život ću dati, samo ne mogu više gledati ovu ravnodušnost prema našem slučaju. Pisali smo gotovo svim institucijama. Prošle godine odreagirali su pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i predsjednica Republike Hrvatske. Međutim, problem je u Ministarstvu zdravstva, koje ne popušta i ne možemo ništa napraviti”, kaže Anđelka Keleković Celjak iz Sesveta, majka Markice Andričića, mladića s cerebralnom paralizom koji je lani zadobio teške, po život opasne dekubitalne rane.

Nakon godinu dana čekanja pomoći od strane institucija ove zemlje i održanog humanitarnog koncerta, ovog travnja u Prozoru u Bosni i Hercegovini, prije mjesec dana pala je odluka da zajedno s bolesnim sinom i mlađom kćerkom ode živjeti u Austriju kako bi Markici pružila adekvatnu medicinsku skrb. Starija kćerka mora ostati u Zagrebu završiti fakultet.

Naime, od pojave strašnih dekubitalnih rana u svibnju prošle godine, u nekoliko je navrata, od rujna, ponovno boravio u bolnicama u Zagrebu. Međutim, udubina koja se stvorila sve do kostiju do današnjeg dana nije konačno zarasla.

Majka ističe da se ‘naprosto dogodilo  čudo’, jer kako ga svakodnevno previja kad nije u bolnici i hrani ga zdravo, na jednoj strani udubina se počela puniti mesom, dok na drugoj strani još uvijek je loša situacija.

“Sve u svemu, kako je bilo sada je Markica za neprepoznati. Voli jesti i počeo je micati nogama. Svaki dan mu kuham zdrave obroke i vidi se pozitivni pomak”, dodaje majka.

Da podsjetimo, Markica je mladić od 36 godina, osoba s invaliditetom koja od rođenja ima cerebralnu paralizu. Roditelji su mu porijeklom iz Rame, a otac mu je preminuo prije par godina. Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju prošle godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje noge u kuku. Na amputaciju obitelj i dalje ne pristaje i traži način za liječenje u inozemstvu. Liječnici u Austriji su ga pristali liječiti, a naši liječnici i dalje ostaju kod odluke o amputiranju nogu.

Obitelj Andričić je nakon napornih borbi za Markicu na izmaku snaga. Hrabra majka Anđelka (53) neumorno i nadljudskim snagama brine uz Markicu i za njegove dvije sestre, od kojih je jedna redovita studentica na Hrvatskim studijima, a druga bi najesen trebala ići u srednju školu.

Hrvatske institucije nakon brojnih apela, ne samo od obitelji, već i od strane medija, i dalje ne reagiraju – ostavljaju ovaj slučaj i dalje otvorenim.

Zahvaljujući reakciji jedne humane osobe iz Austrije, obitelj bi trebala dobiti smještaj kako bi se što prije započelo s liječenjem.

“Ovo nam je jedina slamka za spas mog sina i odlučili smo totalno promijeniti naše živote. Molili smo mjesecima nadležne, zvali, išli mnogo puta i osobno, ali na kraju – ništa. Razumijem liječnike da će ako potpišu papire za liječenje u inozemstvu dobiti otkaz. Kada je tako, a ionako smo u Europskoj uniji, krajem mjeseca odlazimo. Zauvijek ili ne, ne znam. Prošli smo svi kao obitelj velike stresove, pogotovo kad su po društvenim mrežama neke udruge počele dovoditi u pitanje moju brigu o djetetu, pritom napadajući direktno i moju maloljetnu kćerku. Zbog ‘linča’ koji je pretrpjela, i ona želi van iz ove zemlje. Zahvaljujem se ovim putem svima koji su na bilo koji način odreagirali u našem slučaju i pomogli nam. Prikupljena svota u ovih godinu dana, a to je oko 30-ak tisuća eura, bit će dostatna za početak novog života. Nadamo se da ćemo i s tim moći podmiriti sve troškove liječenja”, rekla je za kraj majka Anđelka.

Ovo je prilika da se zahvalimo i mi u ime medijskih projekata – In Portala i Per aspera ad astra, na svim donacijama i spremnosti da se pomogne onome kome je najpotrebnije.

Kontaktirali smo i Markicu, koji ne može govoriti, ali je dao do znanja da se veseli odlasku u Austriju, u nadi da će tamo konačno izliječiti dekubitus.

S obzirom na novi početak života u inozemstvu gdje će obitelji zasigurno trebati pomoć, financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na račun:  Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475.

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić, 098/ 958 47 22, adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2.

Klaudija Klanjčić

http://www.in-portal.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare