Published On: Tue, Apr 16th, 2013

Obilježeno 20 godina od zločina u Trusini i Ahmićima

KONJIC/VITEZ – Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom koju je predvodio prof.dr. fra Ivan Šarčević, danas je u selu Trusina obilježena 20. obljetnica stradanja 22 hrvatska civila i branitelja. Istovremeno, u Ahmićima je obilježena 20. godišnjica
Obilježavanju godišnjice u Trusini prisustvovali su predsjednik FBiH Živko Budimir, potpredsjednici FBiH Kebo i Pudarić, delegacija Vlade HNŽ i općine Konjic, izaslanstvo Ministarstva branitelja Hrvatske, predstavnici Oružanih snaga BiH, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i zajednička delegacija predstavnika koordinacije udruga HVO i ARBiH općine Konjic.
Kao izaslanik predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, u Trusini je bio prisutan ministar branitelja R Hrvatske Predrag Matić.
Predsjednik Federacije Živko Budimir, kao i predsjednica Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Konjic Dragica Tomić rekli su da sve zločine treba procesuirati.
Kazali su, javlja Fena, kako vjeruju u nadležne državne organe, a da za obnovu života u Trusini treba prvo obnoviti porušene kuće.
Tužiteljstvo BiH za zločine u Trusini optužilo je Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Toponimi zla

Dosad je izrečena samo jedna presuda i to 39-godišnjoj Rasemi Handanović od pet i pol godina zatvora, koja je bila pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH “Zulfikar”. Handanović je uhapšena u Oregonu (SAD) 2011. godine i priznala je krivicu.
S druge, pak, strane u Ahmićima je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.
-Naše ubijene sestre, majke, kćeri, djedovi, braća i očevi, nevino ubijeni dječaci i ona najmlađa žrtva, dijete u bešici od tri mjeseca, danas su u našim mislima i molitvama, a naše najdublje saosjećanje je s njihovim najbližim, s njihovim porodicama, komšijama i prijateljima. Naša istina je ispisana nevinom krvlju i ona je trajna i neuništiva, kao što je ova naša stoljetna Bosna i Hercegovina trajna i neuništiva – istakao je Izetbegović.
Izrazio je želju da se nikada i nikome više ne dogode Ahmići, Srebrenica, Kozarac, Foča, Višegrad, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Stolac, Brčko i svi ostali toponimi zla i zločina, genocida i progona u kojima je nevini bošnjački narod stradao tokom agresije na BiH od 1992. do 1995., saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Unutrašnje jedinstvo

-Znam da želite da zločinci i njihovi nalogodavci odgovorni za pokolj u vašem selu budu zasluženo kažnjeni. Znam i da to još niste dočekali u mjeri u kojoj bi pravda bila zadovoljena i vaša bol makar malo bila ublažena. Ali, nećemo se predavati. Ratni zločin ne zastarijeva i nećemo dozvoliti da zločinci budu mirni – poručio je Izetbegović.
Naglasio je da nas historija uči da narodi i države gube bitke i ratove – čak i kada imaju najbolje oružje – ako nemaju pravedan cilj, snagu uvjerenja i unutrašnje jedinstvo.
-Tu pouku moramo uvijek imati na umu. Moramo biti jedinstveni, snažni i organizovani. Vlastitom snagom obeshrabriti nasilnike. Samo takvi moći ćemo sačuvati od nasrtaja ovu našu lijepu zemlju i osigurati prosperitetnu budućnost za buduće generacije, rekao je, između ostalog, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u govoru u Ahmićima.

bitno.ba
*
FTV je na ovu temu u ponedjeljak radila i emisiju: