Published On: Čet, srp. 27th, 2017

24 GODINE OD ZLOČINA “Na otvorenu ranu bugojanskih Hrvata sol dosipa neučinkovito pravosuđe”

24. godišnjica stradanja Hrvata s područja općine Bugojno obilježena je svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja na Gradskom katoličkom groblju u naselju Sultanovići.

Članovi Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata (UOPNBDR) izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da još nije poznata sudbina devetnaest pripadnika HVO i četrnaest civila.

”Dvadeset i četiri godine nemamo nikakvu informaciju. Ovo je politička, i sramota države u kojoj živimo. Tužiteljstvo nije neovisno, i ne radi svoj posao kako treba”, kazala je predsjednica te udruge Dijana Strujić.

Obilježavanju godišnjice stradanja bugojanskih Hrvata nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je kazao da “pravosudni organi snose najveću odgovornost zbog toga što ništa nije urađeno na tome da se otkrije sudbina nestalih”.

”Javnost danas nastoji za sve okriviti politiku. Naravno, vlast ima određen dio odgovornosti. Ali, prije svega, tužiteljstva i sudovi snose odgovornost zašto do danas nisu procesuirani oni koji su počinili ubojstva i ratne zločine”, istaknuo je.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić kaže da ne postoji politička volja da obitelji nestalih saznaju istinu o svojim najmilijima.

”Trebamo se ujediniti kako bi se konačno došlo do istine, da se sazna gdje su ti ljudi, da se oni dostojno ukopaju i da se može upaliti svijeća i položiti cvijeće na njihove grobove”, naglasio je.

Dodao je kako je prošlo dosta vremena “da bi se o tome šutjelo i da oni, koji su odgovorni, trebaju odgovarati”.

U crkvi sv.Ante Padovanskog danas je služena sveta misa za poginule branitelje, civile i nestale osobe iz Bugojna, od kojih je najveći broj stradao u srpnju 1993.

 

Izaslanstvo HDZ-a BiH na različitim razinama vlasti predvođeno Marinkom Čavarom, dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH te Nikolom Grubešićem, predsjednikom ŽO HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna i ministrom u Vladi ŽSB poklonilo se danas žrtvama zločina počinjenog prije 24 godine nad Hrvatima Bugojna, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Pismo ohrabrenja obiteljima poginulih i nestalih Hrvata Bugojna u traženju pravde i istine uputila je i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanstvo HDZ-a BiH najprije je položilo vijence pred Središnjim spomen obilježjem podigulim hrvatskim branitelji podignutim u gradskom katoličkom groblju Sultanovići, a potom su nazočili misi zadušnici služenoj u bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante. Pred oltarom su i ove godine bile izložene fotografije 19 Hrvata kojima se nakon nasilnog odvođenja iz logora u Bugojnu gubi svaki trag, a nakon uvodnih riječi bugojanskig župnika fra Zorana Tadića, pročitana su imena svih poginulih i nestalih Hrvata.

Prema planu kojeg je osmislio bošnjački politički i vojni vrh, a provelo Ratno predsjedništvo Bugojna, iz ovog je grada projerano više od 15 tisuća Hrvata, 311 ih je poginulo, nekoliko stotina je prošlo kroz torture više od deset logora tzv. Armije BiH, a 33 Hrvata još se uvijek vode kao nestali.

Činjenica da se za tijelima nestalih traga više od 24 godine najbolnija je rana bugojanskih Hrvata na koju sol dosipa neučinkovito pravosuđe koje nije procesuiralo odgovorne za zločine nad Hrvatima koji jedini znaju istinu o nestalim, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Iako je rad Tužiteljstva BIH po ovom pitanju katastrofalan, i više nego katastrofalan, neki članovi HDZBIH, još uvijek bez posljedica unutar stranke, glasovali su pozitivno na izvješće o radu Tužiteljstva BIH za 2016. godinu što je izazvalo zgražanje kompletne hrvatske javnosti u BIH. Stoga nije jasno, ako Lidija Bradara iz HDZBIH šalje pismo ohrabrenja obiteljima u traženju pravde, hoće li Džambasova, Ljilja Zovko i Bariša Čolak optužiti Lidiju Bradaru da laže, budući da je njima rad Tužiteljstva pozitivan? Taj glas podrške Tužiteljstvu BIH, jednom od institucija progona Hrvata u BIH i zatiranja zločina i nad Hrvatima Bugojna, morao bi nositi političke posljedice po te ljude, da Hrvati u BIH jesu politička nacija. No čini se da još uvijek nisu.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer