Obilježena godišnjica "pankerske molitve"

Dvije žene su uhićene jučer u moskovskoj katedrali prilikom pokušaja obiljažavanja godišnjice “pankerske molitve” za Vladimira Putina koju je izvela grupa Pussy Riot

Irina Kacuba i Elena Volkova, dve profesorke sa moskovskog univerziteta, uhapšene su u katedrali Hrista Spasitelja u Moskvi, u kojoj je grupa Pussy Riot pre godinu dana izvela pesmu u kojoj moli Devicu Mariju da “otera Putina”, objavljeno je na internet stranici Gazeta.ru.
“Slavimo godišnjicu događaja koji je promenio našu zemlju”, kazale su one policajcima.
Pet mladih žena je je 21. februara 2012. godine otpevalo pesmu u kojoj su osudile spregu između Pravoslavne crkve i Putinove vlasti.
Dvadesettrogodišnja Nadežda Tolonikova i 24-godišnja Marija Aljehina, uhapšene nekoliko dana posle performansa, trenutno služe dvogodišnju kaznu u radnom logoru na Uralu. Trećoj članici Jekaterini Samucevič je kazna ukinuta.
Oslobođena članica ove feminističke grupe izjavila je, godinu dana posle izvođenja “pank molitve” u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, da ne žali ni zbog čega.
“Ne žalim zbog performansa”, rekla je Jekaterina Samucevič (30) u intervjuu AP-u koji je dala ispred crkve u kojoj je tačno pre godinu dana izvela “pank molitvu” sa druge dve članice benda.
Ona je navela da je zadovoljna što je njihov performans u najvećem ruskom pravoslavnom hramu doprineo da građani postanu više svesni rastuće bliske veze crkve sa ruskom vladom.
“Mnogi ljudi koji nisu znali o tom problemu postali su svesni toga da je problem u našem društvu, u Ruskoj (pravoslavnoj) crkvi”, rekla je Samucevič. Ona je navela da bi i sa ove distance kad razmisli učinila to isto, ali da bi više vodila računa o “pravnoj zaštiti”.
Optužene su negirale krivicu i zatražile obaranje presude, insistirajući da njihov čin nije bio usmeren protiv crkve i vernika. Afera je duboko podelila rusko društvo i odjeknula u inostranstvu.
Mlade žene su dobile podršku poznatih ličnosti kao što su Madonna i Yoko Ono, a dokumentarac o njihovom suđenju je dobio  specijalnu nagradu žirija na američkom festivalu nezavisnog filma Sundance.