Published On: Pet, stu 3rd, 2017
#3rd |

Obilježena 24. godišnjica stradanja Hrvata Vareša

24. godišnjica stradanja Hrvata s područja općine Vareš obilježena je jučer, 02. studenog 2017. godine svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred središnjeg spomen-obilježja u dvorištu crkve sv. Mihovila u Varešu. Za 125 civilnih i vojnih žrtava, od kojih se za njih 6 još uvijek traga upaljen je po jedan lampaš, a obitelji, rodbina i prijatelji su također paljenjem svijeća osvijetlili svako od 125 uklesanih imena koje čuva sv. Mihovil.

Vijenac i svijeće prvi su položili predstavnici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava rata Vareš, a potom i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Vareš. Po prvi puta na središnje spomen obilježje u dvorištu crkve sv. Mihovila vijenac i svijeće položili su i pripadnici Armije BiH, okupljeni u Općinsku organizaciju demobilisanih boraca 92-95 Vareš.

Kao i svake godine predstavnici Oružanih snaga BiH su držali počasni špalir pred spomenikom, te položili vijenac i upalili svijeće. Vijenac je položio i predstavnik Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića. Pijetet prema hrvatskim žrtvama pokazao je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Brkić koji je zajedno s predsjedavajućim OV-a Vareš Kenanon Kamenjašem položio vijenac. Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević sa svojim suradnicima također je odao počast vojnim i civilnim žrtvama hrvatskog naroda Vareša, a potom su to učinili i predstavnici Mladeži HDZ-a BiH, OO HDZ-a Vareš, OO SDP-a Vareš i OO DF-a Vareš i na kraju predsjednici MZ Pogar i MZ Duboštica.

Svetu misu za sve hrvatske žrtve predvodio je župni vikar fra Anto Cvitković uz koncelebraciju župnika fra Mirka Majdandžića. Misa je okupila veliki broj domicilnih, ali i raseljenih Varešana koji su za blagdane Svih svetih i Dušni dan došli moliti za svoje pokojne.

Posebno dirljiva, emotivna i tužna bila je molitva zajedničkog opijela nakon mise koje je vodio vareški župnik i započeo ga pjesmom Kriste u tvoje ime. Vjernici sa upaljenim svijećama u rukama, tiha molitva i stihovi – glory, glory, aleluja, za život nam snage daj – sve su nas podsjetila da rat izazove ono najgore u čovjeku, ali da život ide dalje. Trebamo se sjećati naših poginulih i ujedno boriti za sretniji život nas preživjelih da se nikad nikome ne ponovi zlo koje se 1993. godine nadvilo nad našom dolinom željeza.

Podsjećamo, Dan sjećanja stradanja hrvatskog naroda Vareša obilježit će se u srijedu 08. studenog na groblju Višnjići služenjem mise i prigodnim programom.

( radiobobovac )

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x