Published On: Uto, tra 23rd, 2013

Obilježena 21. obljetnica oslobađanja prve vojarne u Bosni i Hercegovini


Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srspko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske.
Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.
Na ovom se mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora.
Bila je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je kasnije znatno izmijenilo tijek ratovanja na ovom području, a što je u biti bio i početak kraja tada snažne JNA. U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi.
U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripapnika postrojbe je ranjeno.
Tim riječima mogla bi se ukratko opisati briljantna akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini prije punih 20 godina.
Stoga je u krugu vojarne Božana Šimovića polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena 21. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH.
Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestima pogibije sudionika akcije oslobađanja, a onda je središnji program priređen ispred velikog spomen križa i spomen biste Božana Šimovića na ulazu u vojarnu.
Vijence su položila izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata zajedno sa načelnikom općine Čapljina dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BIH, izaslanstvo Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, izaslanstvo HDZ BiH, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HNŽ-a.
Po završetku polaganja vijenaca i paljenja svijeća u kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica.