Published On: Pet, velj 26th, 2021

Obilježena 17. godišnjica smrti Borisa Trajkovskog

MOSTAR, 26. veljače  – Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na brdu Matić kod Stoca obilježena je 17. obljetnica smrti makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade poginuo u zrakoplovnoj nesreći po dolasku u Mostar.

Vijence su položila izaslanstva iz Vlade Republike Sjeverne Makedonije, Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH, Ureda predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH , Armija Republike Sjeverne Makedonije, Vlada FBiH. U ime Grada Mostara vijenac su položili gradonačelnik dr. Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

U ime makedonske vlade prisutnima se obratio zamjenik premijera za borbu protiv korupcije i kriminala Ljupco Nikolovski, rekavši da je pokojni predsjednik Trajkovski bio mudar, pošten i otvoren političar te da je bio poštovan ne samo u Republici Sjevernoj Makedoniji već i u regiji i šire.

– Smatrali su ga poštenim, hrabrim i otvorenim vođom od kojeg možemo puno naučiti, a na nama je da nastavimo njegov posao – rekao je Nikolovski.

Zrakoplov makedonskog predsjednika srušio se 26. veljače 2004. godine na području sela Rotimlje, između Mostara i Stoca. Uz Trajkovskog, u nesreći su poginuli savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zaposlenik makedonskog Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski, pripadnici osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Tog dana trebali su prisustvovati međunarodnoj investicijskoj konferenciji u Mostaru.

Grad Mostar