Published On: Čet, ruj 28th, 2017
#3rd | By Desk

Obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih u Mostaru

Udruga gluhih i nagluhih osoba “Sluh” Mostar i Udruga gluhih i nagluhih osoba “Tišina” Posušje zajednički organiziraju obilježavanje Međunarodnog tjedna gluhih i znakovnog jezika.

Međunarodni dan gluhih tradicionalno se u cijelom svijetu obilježava u zadnjem tjednu mjeseca rujna, a spomenute udruge proslavu tog dana organiziraju u 30. rujna, u 19:30 sati, u prostorijama Udruga gluhih i nagluhih osoba “Sluh” u Mostaru (Zrinski Frankopana 15).

Udruge pozivaju svoje članove, kao i gluhe i nagluhe iz susjednih udruga da dođu na druženje i međusobnu razmjenu iskustava.

Cilj obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i podizanje kvalitete života.

Organizacije širom svijeta različitim aktivnostima i kampanjama nastoje svratiti pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju gluhe osobe.

Taj tjedan, također, podiže solidarnost među samim gluhim osobama i njihovim pomagačima te se koristi za stimuliranje većih napora u promicanju prava gluhih osoba širom svijeta na bolje obrazovanje i veće zapošljavanje.

Svjetska federacija gluhih (WFD), međunarodna nevladina organizacija koja predstavlja oko 70 milijuna gluhih osoba širom svijeta, prvi je put lansirala Međunarodni dan gluhih 1958. godine, a dan je kasnije produžen na tjedan.

pogled.ba