OBILJEŽAVA SE 133 GODINE POSTOJANJA: Kroz Prvu gimnaziju prošli Safvet – beg Bašagić, Isak Samokovlija, Petar Kočić, Vojo Dimitrijević, Branko Šotra…

Prva gimnazija u Sarajevu, obilježava 133 godina postojanja, nosi titulu najstarije obrazovne institucije u BiH, te prve srednje škole interkonfesionanog i multinacionalnog karaktera koja je, kako je ostalo zapisano” učenicima svih narodnosti u BiH širom otvorila vrata”, podsjetio je ravnatelj Prve gimnazije Kenan Novalija
– U plejadi likova i osobnosti izraslih iz redova profesora i učenika Prve gimanzije su svjetski poznate ličnosti poput nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga – istaknuo je Novalija.
Kroz gimaziju su prošli Safvet – beg Bašagić, Isak Samokovlija, Petar Kočić, slikari Vojo Dimitrijević i Branko Šotra.
Gimnazija je otvorena 1879. godine u prisustvu najviših vojnih, građanskih, općinskih i vjerskih predstavnika s poglavarom vojvodom od Vitemberg na čelu.
– Zanimljivo je da se maternji jezik koji je određen Naredbom o osnivanju škole zvao” Bosanski jezik s latinskim i ćirilskim pismom” – naglasio je Novalija.
U povodu 110. obljetnice Gimnazije otvorena je Muzejska zbirka Prve gimnazije, kao prva javna muzejska postavka u historiji školstva u BiH.
– Gimnazija je radila tijekom agresije, gdje je bila i utočište izbjeglicama, u jednoj učionici se odvijala nastava, au drugoj su živjele izbjeglice – dodao je
Danas gimaziju upisuje u prosjeku 800 učenika godišnje, a ona je idalje zadržala svoj multinacionalni, interkonfesionalni i sekularni karakter.
(FENA / dg)

more recommended stories