Published On: Thu, Aug 27th, 2020

OBILAZAK NEKADAŠNJIH SUBORACA ILI PROVJERA BORBENE SPREMMNOSTI: El Šefik nakon na kafu u Pakistan

U Sarajevu će danas biti održana redovita sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je, prema dnevnom redu, prijedlog datuma planirane posjete predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Islamskoj Republici Pakistan, saznaje „Dnevni avaz“.

S obzirom na to da je riječ o prijedlogu datuma posjeta, više je nego jasno da je Džaferović već isplanirao posjet Pakistanu, i to u jeku pandemije koronavirusa, i da se samo čeka suglasnost ostalih članova.

Za sada nije poznat točan razlog posjete i s kim će se Džaferović sastati u toj zemlji, ali je vjerovati da će govoriti o problemima s kojima se BiH susreće kada su u pitanju migrantska kriza i sve veći broj ilegalnih dolazaka državljana Pakistana u BiH, bez valjanih dokumenata.

Zanimljivo je da je ovo Džaferoviću prvi samostalni posjet jednoj državi, i to upravo Pakistanu, otkako je preuzeo predsjedanje Predsjedništvom BiH. Ranije je išao u Tursku i Sloveniju, ali zajedno s drugim članovima Predsjedništva.

Boravio je jedino samostalno u Saudijskoj Arabiji, kao član Predsjedništva. U posljednjih nekoliko godina skoro da je nemoguće pronaći podatak tko je sve od lidera jedne države posjetio Pakistan, podsjeća Avaz.