Published On: Sri, ruj 4th, 2013

Obamin plan napada na Siriju dobio podršku obje strane Kongresa; UN doveo u pitanje legalnost plana

Poziv američkog predsjednika Baracka Obame za vojnim udarom u Siriji u utorak je dobio na snazi kada su čelnici obje stranke u Kongresu objavili kako su uvjereni da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad koristio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda i da Sjedinjene Države trebaju odgovoriti.

Republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner pojavio se nakon sastanka u Bijeloj kući i izjavio novinarima:

„Ovo je nešto što Sjedinjene Države, kao zemlja, trebaju učiniti. Vjerujem da bi moje kolege trebale podržati ovaj poziv za akcijom“.

Čelnik republikanske većine Eric Cantor i čelnica Demokratske stranke u Zastupničkom domu Nancy Pelosi izjavili su da će podržati Obamu jer SAD imaju uvjerljive argumente kako je u interesu nacionalne sigurnosti zemlje da spriječi korištenje oružja za masovno uništenje, prenosi AP.

Pelosi je naglasila da Amerikanci trebaju čuti više dokaza koji bi ih uvjerili da je vojna akcija neophodna.

„Nadam se da je američki narod uvjeren u to“ kazala je.

„Ovo je ponašanje koje je izvan normi civiliziranog ljudskog ponašanja i na njega se mora odgovoriti“ izjavila je ona ispred Zapadnog krila Bijele kuće.

Obama se sastao s desetak poslanika u Bijeloj kući kako bi insistirao na opravdanosti udara koji imaju za cilj onesposobiti Assadove kapacitete za korištenje kemijskog oružja. Američki predsjednik izjavio je kako je uvjeren da će Kongres odobriti udare i pokušao je uvjeriti javnost da je angažman u Siriji “proporcionalna i limitirana” mjera.

„Ovo nije Irak, ovo nije Afganistan“ izjavio je Obama.

Ban Ki-moon doveo u pitanje legalnost američkih planova da napadne Siriju

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u utorak da je upotreba sile legalna samo u slučaju samoobrane i uz odobrenje Vijeća sigurnosti, u komentaru koji je doveo u pitanje legalnost američkih planova da napadne Siriju bez podrške UN-a.

On je izjavio da, ukoliko inspektori UN-a potvrde upotrebu kemijskog oružja u Siriji, Vijeće sigurnosti, koje je dugo vremena blokirano oko dvoipogodišnjeg sirijskog rata, treba prevazići podijele i poduzeti akciju, prenosi Reuters.

“Ukoliko se potvrdi, svaka upotreba kemijskog oružja od bilo koga pod bilo kakvim okolnostima predstavljat će teško kršenje međunarodnog prava i sramni ratni zločin. Svaki počinitelj treba biti priveden pravdi. Niko ne bi trebao uživati imunitet“ izjavio je Ban novinarima.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare