Published On: Sri, ruj 7th, 2016

Obama zbog uvrede otkazao sastanak s filipinskim predsjednikom

Američki predsjednik Barack Obama otkazao je danas prvi sastanak sa svojim filipinskim kolegom Rodrigom Duterteom nakon što ga je Duterte nazvao “ku * vinima sinom”, zasjenivši na taj način okupljanje azijskih lidera u Laosu, izvještava Reuters.
Često kritiziran zbog “rata protiv droga” u kojem je poginulo oko 2.400 osoba otkad je preuzeo funkciju prije dva mjeseca, Duterte je nekoliko sati poslije izjavio da mu je žao zbog toga što su njegovi komentari “shvaćeni kao osobni napad” na američkog predsjednika.
-Predsjednik Duterte je objasnio da su medijski navodi da će mu predsjednik Obama ‘održati lekciju’ o izvansudskim ubojstvima doveli do njegovih snažnih komentara, koji su pak izazvali zabrinutost – saopćila je filipinska vlada.
-On Žali što su njegovi komentari izazvali toliku kontroverzu – dodaje se u priopćenju objavljenom na summitu u Vientiane, glavnom gradu Laosa.
Bijela kuća je ranije saopćila da Obama, kada se sastane s Duterteom, neće okolišati u izražavanju svoje zabrinutosti oko kršenja ljudskih prava na Filipinima, državi koja im je saveznik.
Duterte je na to odgovorio jučer, komentirajući “ku * vin sin” u razgovoru s reporterima prije pridruživanja liderima jugoistočne i istočne Azije na summitu.
Obama je za uvredu saznao izlazeći sa Summita Grupe G20 u Hagzhou u Kini. On je na konferenciji za novinare izjavio da je rekao svojim pomoćnicima da kontaktiraju filipinske dužnosnike “kako bi saznali da li je ovo pravo vrijeme za neke konstruktivne, produktivne razgovore”.
Nekoliko sati poslije, njegovi pomoćnici su izjavili da je sastanak otkazan.
Umjesto toga, Obama se u utorak planira sastati s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye, izjavio je Ned Price, glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti SAD-a. Na dnevnom redu tog sastanka će vjerovatno biti odgovor na najnovija raketna testiranja od strane Sjeverne Koreje.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>