Published On: Mon, Oct 12th, 2015

OBAMA: SAD znale o planovima Rusije u Siriji

Ruska vojna operacija u Siriji nije bila veliko iznenađenje za Sjedinjene Američke Države, jer su one pažljivo pratile prebacivanje naoružanja za pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

“Imamo prilično dobru obavještajnu službu. Znali smo da ruski predsjednik Vladimir Putin planira pružiti vojnu pomoć potrebnu Asadu, jer su bili nervozni zbog mogućnosti neizbježnog kraha tog režima”, rekao je Obama.

Predsjednik SAD je rekao da smatra pogrešnom rusku strategiju u Siriji.

“Ako smatrate da je liderstvo spuštanje vaše privrede do dna i slanje vojske radi podupiranja jedinog saveznika, onda imamo različitu definiciju o liderstvu”, rekao je Obama za TV CBS.

 

Obama je ocijenio pogrešnom strategiju Moskve i sa aspekta borbe protiv “Islamske države” (IS).

“Dok se Assad nalazi na vlasti, teško će biti preorijentirati snage umjerene sirijske opozicije na borbu protiv IS”, rekao je Obama, izražavajući nadu da će prije ili kasnije islamisti u Iraku i Siriji biti likvidirani.

Međutim, kako je rekao, da bi se to dogodilo potrebne su određene okolnosti, a “sunitsko stanovništvo tih zemalja treba se priključiti borbi protiv IS”.

Obama je kazao da se problem Sirije ne može riješiti vojnim sredstvima, već jedino političkim putem uz sudjelovanje “svih ključnih igrača”.

Prema njegovim riječima, Washington je spreman da na tome radi sa drugim zemljama, a očekuje da će “Rusija i Iran izvršiti utjecaj na Assada”.

Obama je rekao i da SAD ne planiraju uputiti u Siriju i Irak njihove kopnene snage, ali da će nastaviti sa zračnom operacijom protiv IS