Published On: Ned, ožu 23rd, 2014

Obama odlučio posjetiti Europu u jeku krize oko Krima

Američki predsjednik Barack Obama sutra kreće na šestodnevnu turneju po Europi i Saudijskoj Arabiji u jeku najgore krize u odnosima između Istoka i Zapada posljednjih godina, izazvane ukrajinskom krizom, prenosi Tanjug.

Predsjednik SAD-a će nastojati uvjeriti svoje saveznike da će SAD stajati uz njih i potvrditi američku politiku u vezi s nuklearnim pregovorima s Iranom.

Sudjelovanje Obame na trećem summitu nuklearne sigurnosti u Hagu, događaju koji je proizašao upravo iz njegove inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje i radioaktivnog materijala, planira se već mjesecima, ali je zbog krize na Krimu to sada postala najvažnija europska turneja nekog američkog predsjednika posljednjih godina, prenijela je agencija AFP.

Obama zagovara ideju da se u Haagu istovremeno održi i summit Grupe sedam najrazvijenijih svjetskih gospodarstava, na kojemu bi on intenzivirao napore za izolaciju Rusije i izložio posljedice po tu zemlju zbog pripajanja poluotoka Krim.

Tema Krima će sigurno dominirati summitom nuklearne sigurnosti u Haagu, navodi AFP, dodajući da će to odmah poslije biti i tema Obamine posjete Bruxellesu, tijekom koje će se on sastati s liderima Europske unije, Hermanom van Rompuyjem i Joseom Manuelom Barrosom, kao i glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

Jedna od ključnih poruka Obamine posjete Europi će biti uvjeravanje da će Washington poštovati obaveze prema svojim partnerima u NATO-u, uključujući i bivše sovjetske države koje su sada članice Alijanse.

Predsjednik SAD-a će se u četvrtak, 27. ožujka, zaputiti u Vatikan na audijenciju kod pape Franje, a turneju će završiti u Saudijskoj Arabiji, gdje će pokušati umiriti zabrinutost tamošnjih dužnosnika u vezi s američkom politikom prema Iranu i njegovom nuklearnom programu.