Published On: Sri, ožu 13th, 2013

O ubojstvu Đinđića i kultu ličnosti

“Organiziraju se predavanja, prikazuju filmovi, predstave, javljaju se ideje o spomeniku koji mu treba podići. Uz sve te hvalospjeve, ja spontano osjećam kao da postoji u društvu čitavom jedna nelagoda što njegove prave ubojice nisu pronađene”, rekao je odvjetnik obitelji Đinđić, Srđa Popović.
“I sve se to sada nadoknađuje jednom” estradom “u kojoj ima jako mnogo neiskrenosti, i koja je za mene, i neukusna. Za mene je važno pitanje tko su prave ubojice i zašto nisu kažnjeni”, kazao je Popović. U utorak je, na desetogodišnjicu smrti premijera, organizirana je tradicionalna “Šetnja za Zorana “. Zoran Živković, nekadašnji premijer, član DS-a i blizak suradnik Zorana Đinđića, nije bio dio te povorke. “To nije bio naš način, ni moj način, ta šetnja se događa deseti put, nikad ranije nisam pozivan na to”, rekao je Zoran Živković uz napomenu da je otišao na groblje i položio vijenac pred Vladom, kao i da su organizirali promociju knjige Bojana Dimitrijevića o pokojnom premijeru. Živković je rekao da je legitimno je pravo svakog da imam svoj ​​odnos prema tome. On je napomenuo da je bilo nekoliko ministara iz Đinđićeve vlade, ali da većina njih – nije, i dodao: “Pokrenuta je neka priča koja je potpuno nevažna. Ja sam i tim povodom rekao da je estradizacija Srbije i srpskog politike veliki problem.
Dolazimo do toga da se prebrojavamo tko je gdje bio, u kojoj koloni … Kakve to ima veze sa Zoranom Đinđićem, s onim što je on ostavio Srbiji i sa onim što je iznevjereno nakon njegove smrti iu njegovoj stranci iu drugim strankama koje su na tom demokratskom, proeuropskom političkom nebu Srbije ” . Ali, pojasnio je, pod “estradizacija” podrazumijeva isključivo priče u medijima i prebrojavanja tko je bio, a ko ne. On je istakao da je uvjeren da su ljudi koji su došli u “šetnju” bili tu iz najiskrenih pobuda, “naročito oni koji nisu bili u prvim redovima “. “Pozvali smo sve građane da podijele sa nama ono osjećanje što smo izgubili Zorana”, rekao je o tradicionalnoj “Šetnji za Zorana” Bojan Pajtić, dužnosnik DS-a. “Zoran je pripadao svima nama”, rekao je Pajtić. On je napomenuo da se lažno i umjetno nameće u javnosti tema ko će da ga naslijedi i slijepo slijedi njegov put: “Naslednika nema”, kazao je. “Tu vrstu erudicije, hrabrosti, energije, talenta u srpskom politici u ovom trenutku nemamo.
Mi Zorana doživljavamo kao čovjeka koji nam je ukazivao u kom pravcu treba ići, ali ne dogmatski “, rekao je Pajtić. On bi se prvi zgrozio nad idejom da se slijepo slijedi nečija dogma, on sam je bio kritički opredeljen filozof, kazao je Pajtić Pajtić je rekao i da je ubijeni premijer “za vrijeme svog života bio tragično usamljen”. Podsjetio je da je Đinđić u to vrijeme uživao malu potporu birača, da su uz njega bili njegova obitelj, DS, a da ga nisu podržavali ni svi u DOS-u. “Srbija je prepoznala i razumjela ono što je govorio tek nakon smrti”.Sociolog Jovo Bakić je ocijenio da se danas govori o mitologizaciji, svojevrsnom stvaranju kulta Zorana Đinđića. “I to, razumije se, rade političke stranke iz vlastitih potreba.
Stvara se kult, što je legitimno politički … Liberali, po prvi put u dvovekovnoj povijesti Srbije, imaju mogućnost da stvore svoj ​​politički mit, i to je također u redu, i treba ga imaju … Zoran Đinđić je velika ličnost srpski politike, ali Zoran Đinđić je bio i čovjek od krvi i mesa i imao je pogrešaka “, rekao je Bakić uz napomenu da je posao sociologa da razara mitove. On zato kaže da treba racionalno razmatrati ono što je bio Đinđić i što je njegovo naslijeđe, i da ne treba praviti “dogmu i misliti da je sve što je radio Zoran Đinđić genijalno”.