Published On: Pon, lip 13th, 2016

O RAZLOZIMA SE NAGAĐA: Vučić naglo otkazao posjet Bruxellesu i razgovore s dužnosnicma SAD-a

Srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić otkazao je posjet Bruxellesu 21. lipnja, kao i dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim dužnosnicima u povodu odlaska u SAD 23. lipnja prvim izravnim letom Air Serbie na liniji Beograd – New York, objavio je u ponedjeljak list Politika pozivajući se na dobro obavještene izvore bliske premijeru

‘I posjet Bruxellesu i odlazak u SAD odavno su zakazani i detaljno isplanirani, tako da je otkazivanje putovanja u Bruxelles i susreta u New Yorku veliko iznenađenje, s potencijalno dalekosežnim političkim posljedicama”, navodi Politika.

I srbijanska javna televizija objavila je vijesti o otkazivanju posjeta Bruxellesu i da se tijekom boravka u SAD Vučić ipak neće susreesti s američkim dužnosnicima.

‘Posjet Americi nije bilateralni, već je Vučić gost na prvom letu i tijekom boravka tamo trebao je održati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima, ali je te susrete otkazao’, navodi RTS pozivajući se na izvore u vladi.

Politika piše da u subotu nije uspjela od Vučića ili ljudi iz njegova ureda dobiti potvrdu tih informacija.

‘U odsustvu takve potvrde, krajnje je nezahvalno spekulirati o razlozima odustajanja od važnih susreta s čelnicima EU i SAD-a’, navodi Politika, naglašavajući da se ‘sve zbiva u krajnje delikatnom političkom trenutku, poslije izvanrednih parlamentarnih izbora i dok zemlja još nema vladu, a javnost čak ni jasnu predstavu o tome koje će točno stranke ući u sastav nove vlade’.

Prema informacijama Politike, Vučić je odluku o otkazivanju puta u Bruxelles i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim dužnosnicima donio tijekom vikenda ‘poslije telefonskih kontakata s najvišim predstavnicima Europske unije’.

‘Tijekom tih pristojnih, ali i krajnje suzdržanih razgovora, zapadni sugovornici obavješteni su da Vučić neće ići u Bruxelles sve dok se ne formira vlada Srbije, ma tko da je formira’, navodi Politika.

Vučić je ranije najavio da će vlada biti formirana prije 16. lipnja i posjeta kineskog predsjednika Xi Jipinga, ali je u međuvremenu taj rok pomaknuo kako se proces formiranja vlade ne bi podudario s posjetom visokog gosta iz Kine. Potvrdio je da će vlada svakako biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka koji teče od prošlog tjedna, kad je konstiutuiran parlament Srbije.

Istodobno, iz Vučićeva ureda je za ponedjeljak poslijepodne najavljen njegov zajednički sastanak s američkim veleposlanikom Kylom Scottom i šefom Misije EU-a u Srbiji, britanskim diplomatom Michaelom Davenportom.

U najavi nisu nevedene teme razgovora, ali sastanak se održava nekoliko dana pošto je Europska komisija odbacila navode provladinog tablioda Informer da su veleposlanici Scott i Davenport navodni pokrovitelji zavjere protiv vlade i Vučića.

Informer je Scotta i Davenporta optužio da su umiješani u pokušaj radikalizacije prosvjeda zbog smjena u Radio-televiziji Vojvodine i zbog neovlaštenog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, dijelu grada uz desnu obalu Save gdje je planiran projekt Beograd na vodi, koji je vlada u Beogradu proglasila projektom nacionalnog značaja i javnog interesa.

Beograd na vodi zajednički je projekt s tvrtkom za nekretnine iz Abu Dhabija, vrijedan više od tri milijarde dolara, a od samog početka prate ga kontroverze i dovodi se u pitanje njegova transparentnost.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>