Published On: Sri, tra 14th, 2021

O povijesno i arhitektonski važnom Austrougarskom kolodvoru sutra na Gradskom vijeću: Hoće li ga doista ukloniti?

Zanimljivo je da će nova cesta uskoro praktično dirnuti u temelje nekadašnje Željezničke stanice ili objekta nazvanog Ćiro, koji ni danas nije obnovljen, iako se nalazi u samom centru Mostara.

Kolnik dira u temelje

Ćiro se u ovom trenutku ne može rušiti zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja iako je zbog nositelja stanarskog prava podignut kat prilikom obnove Mikačića kuće.

Još 2018. tijekom predaje ključeva stanarima obnovljene kuće preko puta Vijećnice, došlo je do rasprave, pošto su stanarima Ćirine zgrade prethodno bili obećani zamjenski stanovi upravo u ovom objektu. Ipak, zbog pravnih zavrzlama obećanje ni danas nije ispunjeno.

Tadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je da je Grad ispunio preduvjete, ali da se nisu stekli određeni pravni uvjeti, kako bi se imovina mogla mijenjati.

– Gradonačelnik nema ovlasti za koje mislite da ima. Odgovorno tvrdim ta etaža je napravljena za vas, međutim morat će se steći pravni uvjeti kako bi se izvršila zamjena imovine, rekao je tada Bešlić.

Sve navedeno bilo je povodom da se nedavno o sudbini Ćire informiramo kod gradonačelnika Marija Kordića, koji je otkrivao kamen temeljac za gradnju stambenog objekta u naselju Sutina.

– Već 15. travnja (sutra) na sjednici Gradskog vijeća trebali bismo imati odluku o proglašenju javnog interesa za zgradu Ćiro. Nekadašnji stanari trebali bi dobiti stanove u Mikačića kući, koja je u završnoj fazi obnove. Imamo niz ruševina u centru grada i nastojat ćemo uskoro i to riješiti, prije svega Staklenu banku u kojoj bi u budućnosti trebale biti smještene federalne institucije, najavio je nedavno Kordić.

Što se tiče ostalih ruševina u centralnoj zoni, a koje nagrđuju sliku grada, rekao je da je jedan od razloga što su oni i danas u takvom stanju – to što ne postoje regulacijski planovi u centralnoj zoni, jer ustvari nikada nisu ni doneseni, uz stari problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa za ove objekte.

Bivši stanar zgrade Ćiro Damir Cvitanović i danas je podstanar.

– Vjerovali smo da će se problem stanara Ćire riješiti odmah nakon rata, makar u roku od dvije, tri godine, smatrajući da je to ipak centar grada, ali čini se da je nekomu bilo stalo da tu bude mrak, rekao je.

Čekaju se donacije

Za stanare bi za slučaj da se zgrada ne obnovi rješenja predstavljali i novi stan u gradu ili novčana naknada, međutim dosad njihov problem nije riješen. Osim Ćire, još 12 zgrada u centru Mostara čeka na obnovu.

Grad je već za mnoge nudio projektnu dokumentaciju, međutim država se zbog ograničenih sredstava opredijelila za izgradnju ili obnovu kuća.

– Danas smo nažalost u situaciji da imamo manji proračun nego prije deset godina. Potrebe su iste, a prioriteti su se vremenom mijenjali. Imamo oko 5.000 zahtjeva na godišnjoj razini za obnovu objekata, a možemo ih realizirati oko 500. Ako bi se zadržala ova dinamika obnove, vjerujem da bismo o povratku pričali još 20 godina. Potrebna su nam, bez sumnje, značajna donirana sredstva, izjavio je nedavno ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Edin Ramić.

Vlasti, pa i bivši stanari porušenih i zasad neobnovljenih zgrada tako čekaju na donatore i europske fondove, dok nova vlast u Mostaru namjerava početi rješavati papirologiju kako bi podstaknuli obnovu centra grada.

H. Ž.