Published On: Čet, stu 5th, 2015

O PORIJEKLU NI RIJEČI: Još se ne zna šta je sve Tito "od pošteno zarađenog" ostavio iza sebe

BEOGRAD – Ni 33 godine od početka rasprave o ostavini Josipa Broza Tita ne zna se što ulazi u ostavinsku masu, niti gdje se ti predmeti nalaze.
Titovi nasljednici i njihovi pravni zastupnici nadaju se da će i to konačno biti poznato 1. prosinca, kada se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu održava novo ročište u ovom maratonskom procesu, prenose beogradski mediji.
“Još se skuplja dokumentacija koja se odnosi na to što će uopće predstavljati ostavinsku masu”, kaže Violeta Kočić Mitaček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice, koja očekuje da sud donese privremene mjeru o zabrani raspolaganje predmetima iz Titove ostavštine.
Ona dodaje da se ne raspravlja samo o onome što je bilo u depozitu 555 NBS, poznatom kao “Titov sef”, već io drugim pokretnim stvarima.
“Nemamo ni informaciju gdje se sve te stvari nalaze”, kaže ona, izražavajući bojazan da se neće saznati ni što je bilo u depou NBS.
Odvjetnik Joške Broza, Goran Petronijević, uvjeren je da najveću opstrukciju provode predstavnici birokracije iz razdoblja Titove smrti.
“Mnogo toga je nestalo. Mislim da su to ukrali oni koji su bili u dodiru s tim, a to je vojna, politička i policijska vrhuška iz tog doba”, kaže Petronijević.
Na spisku nasljednika su Titov sin Miša, unuci Joška, ​​Edvard, Zlatica i Svetlana, kao i sestre Jovanke Broz, Nada i Zora.
Titovi nasljednici potražuju, između ostalog, i Staljinovu sablju, orden Suvorova, kao i još tridesetak komada ordenja, umjetničke slike iz doma Brozovih, satove, kao i Titove lovačke puške, kojih je bilo 167. Na jednoj od posljednjih izložbi, međutim, izbrojano je samo 67 komada oružja, koje je uglavnom unikatno, rađeno osobno za Tita

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare