Published On: Pon, sij 18th, 2021

O “ODLASKU MLADIH BUGOJANACA” NIJE TAKO MISLIO: Odlazak mladih najveća je sigurnosna prijetnja BiH

Sigurnost Bosne i Hercegovine je opterećena migracijama i pandemijom koronavirusa, ali postoji cijeli set drugih sigurnosnih prijetnji koje dugoročno predstavljaju veći problem za BiH, ocijenio je u razgovoru za Fenu ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Ipak, mišljenja je da je sigurnost BiH na razini sigurnosti zemalja regije, a u određenim segmentima ministar smatra da je BiH možda i sigurnosno stabilnija od nekih od njih, ali u određenim segmentima postoje ozbiljniji rizici, izazovi i prijetnje.

No, u svakom slučaju, tvrdi državni ministar, građani BiH mogu se osjećati sigurnim iako ih je potrebno upozoriti da postoje neka područja ili neke situacije posebno u kontekstu postojanja koronavirusa.

”Imamo sigurnu državu, ali ukoliko gledate sustav sigurnosti BiH ima veliki broj sigurnosnih struktura i ne mogu reći da je to savršen, funkcionalan i sposoban sistem da se nosi sa svim izazovima. Postoje preklapanja nadležnosti više agencija ili struktura ili ministarstava po različitim nivoima, a istovremeno imamo nepokrivena područja”, pojasnio je Cikotić.

Zbog toga postoji potreba da se u interesu svih građana i administrativnih dijelova države razmišlja o potrebi unapređenja sigurnosnog sustava.

Cikotić podvlači da je sigurnosni sustav direktna refleksija političkog sustava odnosno ustavnopravnog uređenja, a BiH ima složen pravni sustav i državu koja je po temeljnom ustavnom konceptu prosta, ali je decentralizirana što u sferi sigurnosti rezultira fragmentacijom sigurnosnih funkcija.

”Kao konačan rezultat toga ne prepoznaje se puna funkcionalna koordinacija i povezanost na ostvarivanju sigurnosti. U odnosu na postojeće resurse, ljudstvo, proračunska sredstva kao i tehničke potencijale, možemo sigurnost države učiniti boljom”, smatra Cikotić.

Govoreći o najvećim prijetnjama sigurnosnom sustavu BiH, ministar kaže da u BiH postoje određeni politički koncepti koji osporavaju funkcionalnost države i njenih institucija, kao i međunarodni subjektivitet te potrebu harmoniziranja međuetničkih odnosa, te brinući o samo jednoj etničkoj grupi proizvode opću klimu nesigurnosti koja demotivira mlade u BiH.

To je razlog, smatra, što onda mladi ljudi, oni najobrazovaniji i najproduktivniji, napuštaju BiH i upravo njihov odlazak za Cikotića predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju za BiH.

Kao ostale prijetnje identificirao je organizirani kriminal i korupciju, ilegalnu trgovinu ljudima, oružjem, narkoticima i druge prijetnje koje narušavaju stabilnost i sigurnost dugoročno.